С богата програма честват 50 г. от обявяването на Бобов дол за град, красив кът за отдих с фонтан сред изненадите за юбилея

С общински средства сметището в Бобов дол беше превърнато в красив кът за отдих. Това бе подарък за жителите на миньорския град за 50-годишния юбилей. През 1967 г. Бобов дол е обявен за град.

На площадка до пътя Бобов дол-Кюстендил жителите години наред изсипваха тонове боклуци. Кметът Елза Величкова отпусна средства и бившето сметище се превърна в кът за отдих, от който се разкрива красива гледка към целия град. Теренът беше почистен и на него работници от общината изградиха фонтан. Сложена е и беседка за кратка почивка. Със засадените цветя обстановката предразполага към релакс и спокойствие.

В чест на юбилея бе открит и пункт на радиолюбителя. Един от най-значителните символи на 50-годишнината на град Бобов дол е утвърждаването на радиотелеграфията и радиомногобоя. Общинският клуб по радиотелеграфия „Емил Попов-Боевой“ се утвърдил като един от най-добрите в Република България. Само за периода 1972-1989 г. бобовдолският клуб има спечелени 274 медала, от които 145 златни, което е 82% от общия брой медали за целия Кюстендилски окръг.

През 1974 г. радиоклубът излиза в ефир с позивната LZIKVF и бобовдолски радиолюбители се свързват с 320 държави от крайните точки на Северния полюс до крайните точки на Южния полюс. Откритият пункт на радиолюбителя в ОУ „Н.Й. Вапцаров“ поставя пред ръководството на общината задачата спешно да възстанови радиоклуба и радиотелеграфията в община Бобов дол.

За юбилея имаше още много изненади. На малчуганите от детските градини от общината гостува детският театър от София „Джули марули“.

Вечерта пък в НЧ „Миньор 2006“ се проведе конерт, изнесен от представителите на НЧ „Царичина 2008“, гр. Бобов дол, НЧ „Зора 2001“, с. Мламолово, и НЧ „Пробуда – 2016“, с. Мало село. След концерта имаше мултимедийна презентация на СУ „Христо Ботев“ на тема: „50 години град Бобов дол – минало и настояще“.

Кулминацията на честванията е днес /27 октомври/ с тържествена сесия на ОбС, водосвет пред сградата на кметството и концерт с празнични фойерверки.

ЙОРДАНКА ПОПОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене