Неврокопчанин препоръча медитация против страдания

Неврокопчанинът Любен Дишлянов изпълни една своя мечта – пътува до Индия и Непал. Той е почитател на източните култури и от две години и половина практикува метод на медитация наречен Випассана. Младият мъж се е заел да пише дипломна работя на тема „Поклоничество в Непал и Индия, по стъпките на Буда“ и по този повод решил, че ще е най-добре, ако първо сам преживее поклонически туризъм. Така , само с малко дрехи в една раничка младежът тръгнал сам на своето поклонническо пътешествие.

Най-трайни впечатления у г-н Дишлянов останат бедността на населението в Индия, но и твърде голямото гостоприемство, което се оказва на чужденците. Неврокопчанинът е живял 10 дни в индийско семейство в Катманду и се почувствал обгрижван като принц.

Най – интересното за Любен Дишлянов обаче си остава медитацията. „В Непал изкарах 10-дневен курс по медитация, после в Индия направих същото. Със сигурност това ми дава много голям тласък в живота. Бих я препоръчал на всеки да я пробва, тук в България също има 10-дневни курсове, в Троян се провеждат. Всеки може да се запише, те са напълно безплатни. Наистина много помага за преодоляване на комплекси, страдания, травми от миналото всякакъв вид. Изцяло изкоренява страданието. Когато човек практикува медитация, може да се освободи от всичко и да бъде истински свободен“, смята младият пътешественик.

От престоят си в Индия и Непал той е запазил контакти с нови приятели. А за благодарност и спомен от него, оставил ръчно нарисъвани български шевици.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене