Посланици си правят селфи в Хераклея Синтика

Античният град Хекраклея Синтика вече води и дипломати в местността Рупите. Поредният гост на древното селище бе посланикът на Южна Корея в България – Шин Бунам.

„Той пристигна в събота, с него бяха и няколко служители на посолството. Всички бяха очаровани от този археологичен обект. По същото време тук бяха 40 ученици от Петрич. Посланикът се снима заедно с децата, разпита за всички наши открития и бе категоричен, че ще дойда отново”, разказа Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

През януари тук дошъл и руският посланик у нас – Анатолий Макаров. Дипломатът проявил сериозен интерес към археологическите находки и към бъдещата работа на археолозите. „Този интерес ни радва, защото това не са случайни хора. В последните години все повече туристи идват в античния град Хераклея Синтика, който е край храма на пророчицата Ванга. От комплекса на ясновидката до древното селище ще се направи нов път тази година, след като община Петрич осигури 240 000 лева за тази инвестиция”, каза още Сотир Иванов.

Причините за този бум на посетители са няколко. Най-важно е, че археолозите се натъкнаха на уникални находки. Такива открития няма как да не провокират интереса и на медиите, и на хората. Преди време бе направен и сайт в интернет на Хераклея Синтика, всеки може да заяви кога ще дойде, за да се осигури човек да го посрещне.

Обектът се превърна в Музей на открито. Сред най-важните открития са римска градска базилика – съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК – място за културни събития. Сградата е от 3 век след Христа и е с височина 5 метра. Съхранена и разкрита е вписаната в нея апсида – мястото, където са се събирали първенците и магистратите на римския град, за да решават важни съдебни и обществени въпроси. Изследва се и комплекс от втората половина на 4 век преди новата ера. Възможно е обществената сграда да е била собственост на македонския управител по онова време. Римско корито на чешма с три лъвски глави откриха археолозите миналата година при проучванията си. То е изградено изцяло от мрамор. „С новия път ще се увеличи посещаемостта. А от това ще печелят местните хора, ще печели и община Петрич”, вярва директорът на музея в южния град./Кмета.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене