500 ловци и рибари от Санданско се веселиха на събор за 102-г. на ЛРД „Сокол 1920”

Близо 500 ловци и риболовци от Санданско отпуснаха напрежението на събора, организиран от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1920” с председател Кирил Спаневиков. Сред вековните дървета на 4-и километър край града, с посрещане на знамето и приветствие на председателя К. Спаневиков започна тържеството, посветено на 102-годишнината на дружеството. Знамената бяха осветени от протойерей Георги Танчев, архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Отслужени бяха водосвет за здраве и света литургия.

Председателят Спаневиков поздрави всички, дошли на празника. Той пожела здраве и слука в предстоящия сезон, като не пропусна да припомни, че първият председател на ловното дружество е бил Георги Коцев, и почете паметта на всички покойни членове на дружеството, сред тях Бисер Янков, Гълъб Петков, Митко Филипов и др.

Кметът на Сандански Атанас Стоянов сподели, че е горд да е част от дружеството със стогодишна история, което пази традициите и е изпълнено с много живот и млади попълнения. „Радостното е, че сред вас са и наследници на основателите на дружеството”, заяви Ат. Стоянов и ги поздрави за силния дух и ентусиазма, с който са заредени. „Най-важното е, че всеки един от вас не само ловува, но и полага грижи за опазване и размножаване на дивеча”, каза кметът и благодари, че е част от празника.

Почетни гости на събора бяха и директорът на „ДГС Сандански” Симеон Ефремов, представители на съседното дружество в Петрич и други.

Кметът Ат. Стоянов поднесе почетен плакет на община Сандански на председателя К. Спаневиков, с когото връчиха купите и статуетките на най-добрите ловци от дружеството.

На събора най-активна бе масата на ловците от ловната дружина в с. Кръстилци, които спечелиха и първото място в индивидуалната надпревара по стрелба скийт на състезанието, състояло на полигона на язовир „Бели брег”, се часове преди празника. Победител в надпреварата е Петър Стоянов от ловната дружинка в с. Кръстилци, на второ място е Васил Феридаров, а третото място спечели Радой Тасев. В отборната надпревара на първо място е дружината от с. Плоски, втори са ловците от с. Кръстилци, а престижното трето място заеха ловците от „Сандански 1“.

От всички краища на поляната димяха скари с кебапчета, кюфтета, пържоли и дивеч. Първият поздрав към ловджиите бе от председателя К. Спаневиков с песента „Там, на тихата поляна…“. Наздравиците и веселието с тежки мъжки хора продължиха до късния следобед на съботния ден край поляната на Четвърти километър.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене