Владимир Москов: Набрахме опит и напролет ще санираме още 22 блока в Гоце Делчев за 18 милиона лева

Още 22 жилищни сгради на 22 сдружения ще бъдат санирани през тази година в Гоце Делчев, информира кметът на общината Владимир Москов. Това са предимно блокове в жилищните комплекси „Юг“, „Дунав“ и други квартали, за които от националната програма са осигурени 18 милиона лева.

Вече са подписани договорите и споразуменията между общината, сдруженията и финансиращата банка и очакваме превода на осигурените средства, допълни Москов.

Градоначалникът заяви още, че търговете за избор на изпълнители на поръчките са минали без обжалване, като само за два от тях – ж.к. “Дунав“, бл. 9, бл.10, бл.11 и бл.12, както и за ул. „Шипка“ №7, ул. „Пенчо Славейков“ №16 и ул. „Пенчо Славейков“ №18 процедурата е била прекратена.

Причината е, че нито една от подадените оферти не са отговаряла на изискванията на възложителя. Това наложило повторното провеждане на процедурата.

Важна част от регламента в договорите е да бъдат изготвени работни проекти и изпълнени предвидените строително-ремонтни дейности.

Приблизителният срок за приключване на изпълнението е три месеца от подписването на договорите, като задължение на фирмите е всяка фаза на изпълнение да бъде съгласувана със сдружението на собствениците посредством техен упълномощен представител, обясниха от общинската администрация в Гоце Делчев.

„Интересът към санирането на многофамилните жилища по националната програма на МРРБ в Гоце Делчев е изключително голям. Регистрирани са още 100 сдружения на собственици в града, които също кандидатстват за финансиране. Очакваме през пролетта да се регистрират още сдружения“, обяви още кметът Владимир Москов с надежда, че ще бъде отговорено адекватно на нуждите на сдруженията.

С тържествен водосвет и официална церемония на 25-и октомври миналата година в Гоце Делчев бяха открити първите два санирани блока „Кокиче“ и „Иглика“ на улица „Бяло море“ от общо 8-те готови до онзи момент многофамилни жилищни сгради, финансирани на 100 % от националната програма за енергийна ефективност.

Тогава кметът Владимир Москов посрещна на улица „Бяло море“ заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областния управител Бисер Михайлов и заместника му Асим Адемов, както и двамата народни представители от ГЕРБ Георги Андонов и Даниела Савеклиева, с които заедно преряза лентата на санираните жилища.

На официалната церемония зам.-министър Нанков заяви категорично, че програмата ще продължи и през следващите години, като всяка следваща парламентът ще гласува за тази дейност по 1 милиард лева.

И двете санирани сгради, които бяха официално открити през октомври в Гоце Делчев, са с по два входа, всеки с по 24 жилища или общо 48 апартамента.

Дейностите, които бяха извършени по санирането, бяха монтаж на нова ПВЦ дограма на апартаментите и общите части, топлинно изолиране на външни стени и покрив, хидроизолация и отводняване на покрив, ремонт на заземителна и мълниезащитна инсталация, ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление.

За всеки апартамент при санирането на въпросните два блока в Гоце Делчев държавата вложи средно от 7 до 10 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене