ГЕРБ с декларация за непрозрачно разпределените 20 млн. лв. за спортни площадки

Савеклиева

20-те милиона, с които разполага Министерството на младежта и спорта за изграждане на спортни площадки са ярък пример за това как непрозрачно и без ясни критерии се харчат парите на българските данъкоплатци. Това се казва в декларация на ГЕРБ по повод разходването на средствата от инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.  „Оказа се, че на картата на България се оформят големи бели петна. Цели области като Ловешка и Добричка липсват, а в други като Благоевградска, Разградска, Бургаска и Шуменска ще бъде осигурено финансиране само за населени места, чиито кметове са от ДПС”, се казва още в декларацията, която прочете от парламентарната трибуна народният представител от Благоевградска област Даниела Савеклиева.

Ето и пълният текст на декларацията:

По време на дебатите за националния  бюджет представителите на управляващото мнозинство, в лицето на БСП, ДПС и „Атака“, пламенно твърдяха, че публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ ще бъде изпълнявана по нов по-прозрачен начин. Мощна словесна и сугестивна енергия беше впрегната както от тях, така и от членовете на Министерски съвет, за да убедят българските граждани, че средствата ще бъдат разходвани въз основата на ясни критерии и ще постигнат реален и измерим ефект – ще стимулират икономическото развитие и ще доведат до по-висока заетост.

500-те милиона обаче, така бодро заявени от кабинета „Орешарски“ като възможност за развитие и растеж на регионите и преодоляване на различията между населените места, се превърнаха в безпрецедентен пример за начертаване на разделителни линии. След като стана ясно, че финансирането на общините е било одобрено без наличие на критерии, анализ на нуждите, финансова и техническа обосновка, спазване на фундаментални принципи за равнопоставеност, ефективност и ефикасност при разходването на публични средства, правителството на Орешарски доказа, че няма непреодолими за него висоти.

Започна да се разбулва мъглата около Министерството на младежта и спорта, което разполага с 20 милиона за „Изграждане на многофункционални спортни площадки и покрити плувни басейни към тях“. Начинът, по който се харчат 20 милиона, може да не е най-голямата драма за бюджета на страната, но пък е ярък пример за това как се харчат парите на българските данъкоплатци.  Той се превърна в карикатура на разходването на публични средства, което би трябвало да е подчинено на принципите на целесъобразност и прозрачност.

Оказа се, че на картата на България се оформят големи бели петна. Цели области като Ловешка и Добричка липсват, а в други като Благоевградска, Разградска, Бургаска и Шуменска ще бъде осигурено финансиране само за населени места, чиито кметове са от ДПС. И не само това. Подготовката изглежда е стартирала далеч по-рано. Оказа се, че министерството е действало на избирателен принцип. Предимно определени кметове от БСП и ДПС са били информирани, че има възможност да бъдат изградени спортни обекти на територията на техните населени места. Предимно определени кметове на БСП и ДПС са получили писма и са предприели действия за преотстъпване на право на строеж на министерството. А някой от тях още преди да бъдат официално уведомени, че имат дори възможност да кандидатстват, чевръсто са организирали експертни съвети по устройство на територията, за да издадат акт за строителство на името на Министерството на младежта и спорта.

Тези рефлекси показват, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено и безобразията на Тройната коалиция се повтарят.

Зададохме ясни и конкретни въпроси:

– Как се усвояват 20-те милиона, с които Министерството на младежта и спорта разполага по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“?

– Защо няма прозрачност и публичност в процеса на подбор и изпълнение на програмата?

По какъв критерий са избрани общините и населените места, където ще бъде изграждана спортна инфраструктура ?

– Защо само някои от всичките 264 общини и повече от 5000 населени места в България са получили възможност изобщо да кандидатстват?

– Как разбрахте, че точно тези населени места са най-нуждаещи се от модерна спортна инфраструктура?

– Как ще осигурите устойчивостта на тези инвестиции?

Вместо отговор последва водопад от лични нападки и словоизлияния, облечени в сложни синтактични конструкции, които объркват дори и най-големите ерудити. Стигна се дори дотам, че интернет страницата на Министерството на младежта и спорта беше превърната в рупор на политическа пропаганда. Употребените изрази, отнасящи се за народни представители от ГЕРБ – цитирам: „водени от характерната си политическа истерия, които безсрамно нападаха с гнусни твърдения и лъжи кабинета „Орешарски“ и Министерството на младежта и спорта“, както и „лъжливото герберско твърдение“ и „жалките 10 милиона лева на ГЕРБ“  – са недопустими за официална позиция на една държавна институция. Подобни прояви са вредни и подкопават устоите на демокрацията.

България е една и не може да бъде делена на базата на партийни пристрастия и принадлежност на кметовете. Във всяка община живеят български граждани и всички те са данъкоплатци. Те трябва да знаят как се харчат парите им.

Ние, народните представители на ГЕРБ ще продължаваме да настояваме да узнаем какви са принципите, критериите и правилата при разходване на националния бюджет. Нямате право да решавате кои български граждани ще ощетите и на кои ще дадете. Както нямате право да управлявате, защото българският народ не е искал да бъде управляван от коалиция БСП, ДПС и „Атака“.

Имате време да подадете оставка и да се проведат предсрочни парламентарни избори. Това искат и българските граждани вече над 300 дни, но вие удобно се правите, че не ги чувате. Продължавате да лъжете хората и да ги заблуждавате. Бъдете така добри и изпълнете желанието на хората – подайте си оставката!

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене