Топ Преса гостува в домът на Христина и Крастан от дует “Наслада” – Най – обичаните музиканти в цялата Община Банско!

Кои са дует “Наслада”?

– Казвам се Христина, а мъжът ми е Крастан. Музиканти сме от едно 20 години. От първи курс започнах да пея по заведенията. Оженихме се покрай музиката. Ние сме комшии. Първо започнахме, като самодейци в читалището в Добринище. Свирехме от малки, от шест годишни, с него двамата. И последователно той си търси певица, аз си търсех оркестър и най-важното е, че майките ни, ни събраха. Майка ми пита сегашната ми вече свекърва, а пък тя е питала майка ми  дали ще се съберем като оркестър. Година и половина бяхме гаджета и после се оженихме. И до сега сме заедно нон стоп. И на работа сме заедно, и в музиката пак сме заедно. Много рядко репетираме, в седмицата един или  два пъти най-много.

naslada-2

Какво съдържа репертоара ви?

– Ние пеем народна музика. Знаем над 300 песни народни. Повече от това няма на къде, освен ако научим някоя нова стара песен, или нещо което е излезнало на пазара като нова, но в същото време е стара. Ето Юри Крумов, той взе наша стара песен. Той ни пита, не я открадна. Става на въпрос за една песен, която само в компания я пеехме. Казва се „ Е там отдолу в долини”. Песента си е тук от Добринище. Наще баби са я пеели и от тех я знаем. Изкаря я като хит, между другото. Не репетираме, защото  македонските песни си ги знаем, чалга много рядко пеем, повече от компютър, като D.J.  Чалгата всеки ден се мени. Естрада пеем, защото е хубава българската музика. И спрямо туристите и руско, гръцко и турско…

Какво ще кажем за поговорката, че музикант къща не храни, а вие и двамата сме музиканти?

 – Затова работим и друга работа 😉 Тази поговорка си е много правилна, че музика къща не храни, защото днес ако има, утре няма и става малко… едва ли не без работа.

Поговорката е валидна само за България, нали?

 – Е, да музикантите в чужбина са високо платени, примерно в Англия един музикант взима много повече от един музикант в България. И за тях е обида да  дадат бакшиш на музикант. Те не дават бакшиш, те изразяват благодарността си с някакъв жест, с цвете, но не и бакшиш. Там музикантите са високо платени и те си изхранват къщите, ама тук не… Въпреки, че едно време беше много добре и по механите сме изкарвали много пари по време на мутренското време. Тогава хората даваха и всеки търсеше жива музика, а сега е обратното, избягват живата музика и искат  D.J.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене