Френска телевизия снима филм за лешоядите в Кресненския пролом

Френската телевизия RMC Decouverte започна заснемането на сериал за живота и дейността на Пиер Гай и за опазването на застрашени животни по света. Една от сериите се снима в България с личното участие на французина, който пристигна тук, донасяйки със себе си два белоглави лешояда за пускане в района на Кресненския пролом, отгледани в неговия Биопарк Де Доуе. Птиците ще бъдат аклиматизирани и после пуснати в пролома.

Подкрепата за връщането на белоглавия лешояд в България датира от 2002 година. Досега Биопарк Де Доуе е отгледал и дарил на проектите в Котленска планина и Кресненския пролом дванадесет птици.

В серията, милионите френските зрители на телевизия RMC Decouverte ще наблюдават как Пиер Гай пуска лешояд в Кресненския пролом, как участва в товарене на умряла крава от местна ферма и разтоварването на площадката за лешояди край село Ракитна, как компенсира фермери от село Игралище, загубили овцете си вследствие на атака от вълк. Пред камерите французинът стана кръстник на първото новоизлюпено и излетяло лешоядче в Кресненския пролом, след 70 години отсъствие на вида там.

Пиер Гай е второ поколение собственик и управител на Биопарк Де Доуе. Той наследява уникалния френски зоопарк през 1972 от баща си, разширява го и доразвива с обогатяване на колекцията, както и като щедър дарител на многобройни природозащитни проекти по Света. Последното бива мотивирано от специализация на Пиер през 1978 в Зоопарка на Джеръл Даръл. Той създава втори зоопарк Саблес, разположен на Атлантическото крайбрежие, който е посетен от 160 хил. човека през 2015г. Пиер Гай е дарител, чрез фондацията си, на над 30 проекти за опазване на застрашени видове и екосистеми по цялата планета. Той е член на бордовете на множество престижни европейски асоциации и фондации. Като личност Пиер е един добър, позитивен, енергичен и весел мъж, със завидни лидерски качества, съпруг,баща и дядо в голямото си семейство от почти 20 члена.

Пиер предпочете да дойде и да получи лично грамотата на „Живот за Кресненския пролом“ за кръщелник на първото новоизлюпено лешоядче в Кресненския пролом от 70 години насам. Проектът е финансиран от Европейската комисия, Биопарк Де Доуе и Виенския зоопарк.

Биопарк Де Доуе е един от най-атрактивните зоопаркове в Европа, разположен в западна Франция, близо до река Лоара. Създаден е върху бивша пясъчна кариера през 1961 от семейство Гай, което продължава да го управлява персонално вече три поколения. Разположен е върху 14 хектара, с колекция от над 100 вида животни. Сред тях са световно застрашени видове като черен носорог и окапи.

Посещава се от над 200 хил. човека годишно, а уникалният му ландшафтен дизайн позволява голяма част от животните да се отглеждат не затворени и в пряк контакт с посетителите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене