Люси Манова възобновява читалището в Зелендол

Едно от лицата на протестите Люси Манова  от Обществен съвет – Благоевград се е заела с нелеката задача да възобнови  читалището в благоевградското село Зелендол. Топ Преса отиде на гости на някогашната бунтарка, за да разберем нещо повече за нейната идея.

Manova-2Люси, да започнем с това, от къде се зароди тази идея за възобновяването  на читалището в Зелендол?

– Първоначално идеята се зароди, когато видяхме книжният фонд, който има тук. Има много стари издания, които същевременно са и много ценни. От там тръгна самата идея, като начало да възобновим библиотеката. След това покрай бабите самодейки, решихме, че е по-добре да  възобновим самото читалище и читалищната дейност, за да може всичко това което се случва да е официално. Желанието ни е да поддържаме традициите живи, защото в селото все още ги има. Както знаете в Зелендол има кукерска група, която подържа тази традиция жива, кукерството и сурвакарството.

Бабите самодейки имат ли си име на състава?

– Не, нямат… Точно това ми е идеята, те да станат част от читалищната дейност. И тогава наистина да им измислим някакво име. Те сега се събират по празници и си пеят. Пеят тези старите, автентичните песни, които ние отдавна сме забравили и отдавна не сме слушали, а и ги няма никаде…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене