От 5000 тютюнопроизводители миналата година в Пиринско, за 2016 г. регистрирани само 1500

Не повече от 1500 тютюнопроизводители в Пиринско се включиха тази година в националния регистър на тютюнопроизводителите, който Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ създаде преди 2 г. Тъй като крайният срок беше 25 юли, окончателното преброяване ще стане в първата седмица на август, но според шефа на Областна дирекция „Земеделие” Кирил Укев с всяка изминала година се наблюдава спад в броя на тютюнопроизводителите в региона. Миналата година в региона се говореше за около 5000 производители, половината от които пропуснаха да се преброят в регистъра.

„Като дете и аз съм гледал тютюн в Струмяни, сега там няма нито един тютюнопроизводител, и в Кресна няма, в този край гледат по малко тютюн само в Горно и Долно Осеново, а община Благоевград се отчита единствено със с. Церово”, направи кратко обобщение Укев.

Ако все още има производители на тютюн, които не са успели да се включат в регистъра, те няма да имат възможност законно да продадат тютюна си от тазгодишната реколта, припомниха от МЗХ. Това бе и една от причините министър Десислава Танева тази година на няколко пъти да удължава срока за включване в регистъра, но на 25 юли той изтече окончателно за 2016 г.

За успешна регистрация са необходими копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн и документ за правно основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка. Включването на производителите в регистъра е безплатно и не води до допълнителни задължения. Регистърът е част от общия пакет мерки, който агроминстерството предприе по отношение на сектора, тъй като преди 2 г. никой не знаеше кои и колко са тютюнопроизводителите в България, какви площи отглеждат, какво е произведеното количество по сортове и кои фирми изкупуват тютюна. Попълването на информация в регистъра е за срок от 1 г. и не се прехвърля автоматично за следващата.

Причината за драстичния спад на тютюнопроизводителите в Пиринско са ниските изкупни цени. В община Сатовча например средната цена в края на последната изкупна кампания беше между 3.50 и 3.80 лева за килограм. В с. Долен миналата година тютюн отглеждаха 54 семейства, а според кмета на селото Валентин Мицикулев тази година вече никой не иска. Над половината от жените от Долен, които досега са се препитавали с тютюнопроизводство, в момента са се регистрирали в Бюрото по труда и търсят други възможности за осигуряване на препитание.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене