ВОДОПАДИ НАД ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Атанас ПАНЧЕЛИЕВ

Водопадите са ряд­ко красиви природни творения, примамли­ви през всички сезо­ни на годината. През пролетта те смайват с многоводието си поради буйния речен отток, предизвикан от топенето на снеговете и значителните валежи. Оча­рователни са през лятото, когато привличат с хлади­ната си и ситните водни пръски нежно галят лица­та на приближаващите ги. Наесен сребристите им води чудно хармонират с жълтокафявите корони на близките дървета, а зиме и рано напролет до водния стълб се образуват причуд­ливи ледени колони и ви­сулки, които им придават особен чар.

Любителите на природни красоти от гр. Гоце Дел­чев имат прекрасната въз­можност да посетят и се възхищават на няколко близки до града водопади, разположени на рекичките, които се спускат от Южен Пирин. Самият град се сла­ви и с това, че в обсега на жилищната му площ навли­зат три пирински рекички. Това са Добротинска река и Тупавишка река, които се вливат една в друга в западната част на града. След още около 2 км., в цен­тралната част на града, към тях се присъединява Дел­чевска река. И се образува Гоцеделчевска река, която преминава през няколко градски квартали, навлиза в Гоцеделчевското поле и се влива в р.Места.

Недалеч от града тече и Мосомищка река, на която има няколко бързеи и водо­пади, най-близкият от които е и най-внушителен. От цен­търа на гра­да до него се отива за около 1 час и 30 ми­нути. Водната маса на този водопад пада от височина 11 м. и разпръск­ва на голямо разстояние дъждовен воал. В основата му се об­разува идеално закръглено живописно езерце. Стоите и съзерцавате със захлас това природно чудо, буча­що в букова гора и търсите подходящи думи, с които да изразите възхищението си. Рядко посещаван поради трудността при спускането при него, този водопад за­служава да се популяризи­ра и види от повече приро­долюбители.

Няколко водопада има на р. Делчевска, която навли­за в града откъм югозапад­ния му край.Маршрутът до най-големия от тях – около 1 час и 30 минути – е твърде разно­образен. Тръгва­те по шосето за с. Делчево. След напускането на града минавате през разредена­та гора от питом­ни кестени – единстве­на по поре­чието на р. Места. – и за общо 40- 50 минути пристигате на мана­стира „Св. Богороди­ца“. Може да запали­те свещ и да се за­познаете с интересното му историче­ско минало. Продължавате по шосето и след 5-6 ми­нути при големия завой го напускате. Тръгвате вляво по широк черен път в южна посока, по левия долинен склон на реката. След 10- 15 минути пристигате над първия водопад и над него голям бър­зей в подножието на истори­ческата мест­ност Момина кула. Оттук без път през гора и храс­талаци по ле­вия до­линен склон на ре­ката за око­ло 25 минути пристигате на най-големия водопад в местността „Големия орех”. Водният стълб е висок око­ло 14 м. и пенливата вода пада с трясък в основата му, където е оформе­но голямо езерце. И този водопад е съвсем труд­нодостъпен поради липса на пътеки до него.

На другите две рекички – Тупавишка и Добротинска – също има водопади, като най-внушителен е един от тях на р. Тупавишка в мест­ността „Средния прелез” между обезлюдените села Драгостин и Средна. Водо­падът е висок около 15 м., също е на труд­нодостъп­но място и се отива от града до него все срещу те­чението на ре­ката за около 1 час и 40 ми­нути – 2 часа.

Освен емо­ционално въздействие и естетическа наслада, установено е, че при разпръскване на водата при водопадите се повиша­ва йонизацията на въздуха, което оказва от своя страна благоприятно физиологиче­сков ъздействие върху чо­вешкия организъм. Ето защо препоръчваме на ту­ристите по-често да посеща­ват водопадите, а на ръко­водството на Туристическо дружество „Момини двори” – гр. Гоце Делчев, и градски­те власти да ги направят по-достъпни за посещение чрез създаване на екопъте­ки до тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене