ТОП ПРЕСА ПРЕДСТАВЯ: МЛЕЧНА КОМПАНИЯ „КИАНА“ – С. САМОРАНОВО

Костадин МАРКОВ

Преди известно време здравословни причини ме провокираха да се заглеж­дам повече по етикетите на нещата, които ям. От тога­ва ми остана навика да се разглеждам из рафтовете за продукти на малки и не­известни производители и да търся етикети, на които не само пише „Без оцвети­тели“ или „Без консерванти“, но и такива, чийто срок на годност е достатъчно кра­тък за да има смисъл да по­вярвам, че наистина няма консерванти. И след това, разбира се, пробвам – дали след като срокът на годност отмине, нещото наистина се разваля. Защото, особено в наши дни, каквото и да пише на опаковките, се оказва, че въпреки всичко млеката са вечни и нищо им няма дъл­го след формалния срок на годност. Казвам го, защото в следващия абзац ще пиша за мляко, а и се чудех дали да озаглавя този текст „Мля­ко, което се разваля“, и кое­то би звучало като чудесна реклама в моите уши, но не съм сигурен в общата култу­ра на средностатистическия потребител.

Така попадах на Киана – серия продукти на малък млекопроизводител от село Самораново, които открих из рафтовете на моя кварта­лен магазин. Винаги с удо­волствие предпочитам да пазарувам именно от там, заради личното отношение и старанието на собствени­ците, което е рядкост в голе­мите вериги и хипермаркети. Привлече ме етикетът „Без кон­серванти“, а и забе­лязвах вся­ка сутрин, тръгвайки за работа, бусчетата на произ­водителя, които снаб­дяваха ма­газина и краткият срок на годност от едва няколко дни, мар­киран върху бутилките с мляко. Вкусът е чудесен – и на прясното, и на киселото мляко, както и на сирената и кашкавала. Мисля, че само краве масло не съм купувал още от Киана. Цените им също са много добри (около и дори леко под средните).

Най-важният за мен тест също беше издържан – мле­ката се развалят. Прясното мляко се разваля най-много до втория-третия ден след отваряне (както и трябва!) – дори в хладилника. Също­то се случва и с неотворена бутилка, не по-късно от ден след като е изтекъл срокът на годност. Тествано!

Така, вече поне година-две много често взимам за вкъ­щи млечните продукти с марка Киана. Единственият недостатък е, понеже оче­видно самият производи­тел си организира дистрибуцията, че продуктите с етикет „Киана“ трудно се намират извън юго­западна България. Не успявам да ги открия в Пловдив, например. Иначе, вероятно няма сми­съл да ги търсите из големите вериги – поне досега не си спомням да съм ги виждал там.

ДЕВИЗЪТ НА КОМПА­НИЯТА Е „ЗА СЕМЕЙ­СТВОТО И ПРИЯТЕЛИ­ТЕ ОТ СЪРЦЕТО НА РИЛА ПЛАНИНА“

Млекопреработ­вателното предприятие е проектирано и изградено из­цяло, съгласно изисквания­та на GMP на 1 400 кв. метра разгъната площ, включваща цехове за производство и хладилни складове за зрее­не на продукцията. Структу­риран е затворен цикъл на изкупуване и преработка на краве мляко, производство и търговия с млечни проду­кти. Капацитетът на произ­водството е 50 000 тона кра­ве мляко дневно.

Производствените мощ­ности са разположени на собствен терен в полите на Рила планина.

Доставчиците на сурово­то мляко са сертифицира­ни съгласно европейския регламент за органично земеделие и се намират в малки китни селца, далеч от индустриални зони. Това е предпоставка за качествена и специфична паша, което е първия и основен елемент при добива на мляко. Суро­вото мляко отговаря на из­искванията на Приложение III, секция IX, глава I ( II ) на Регламент (ЕО) 853 / 2004.

Изкупува­нето на мля­кото се осъ­ществява със специализи­ран транс­порт на фир­мата,след направени на място тесто­ве за наличие на антибиоти­ци и инхиби­тори.Преди разтоварване, суровината се подлага на серия от ла­бораторни физико-химични анализи.

Млякото, което се прера­ботва, е натурално и чисто, подложено на постоянен контрол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене