Гурбетчии от цял свят се връщат за събора в родното си село Ваклиново

Поредният събор на тютюнопроизводителите край сатовчанското село Ваклиново ще върне в родния им край стотици гурбетчии от Европа и Америка. Тази година събитието ще е на 9 и 10 юли, то е под патронажа на кмета на община Сатовча – Арбен Мименов. В последните години среща на поляните край селището си дават близо 30 000 души. Специално за събора се прибират много нашенци, които изкарват прехраната си зад граница.

„Това мероприятие се превърна в едноэ от най-посещаваните. Много от гастарбайтерите ни избират тези дни, за да се върнат в родното си място. Да се съберат с роднини, приятели и билзки, всички заедно да се веселят“, твърди Мименов.

В празничните дни на сцената ще се изявят и млади таланти, и утвърдени и признати самодейни и професионални изпълнители и състави на българската фолклорна песен. Особен интерес предизвикват и спортните състезания през неделния ден – борбата свободен стил за мъже и жени, а също така и канадската борба. „Чрез магията и красотата на българската песен и танци целим да по- кажем значимостта на българското фолклорно наследство и да възстановим старата българска традиция – хората да се събират и веселят заедно“, казва общинският управник.

Ваклиновският събор е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона. „Надяваме се, че ще дойдат повече хора от миналата година, за да се забавляват и да отдъхнат поне за 2 дни от тежкия си труд по тютюневите ниви“, споделят организаторите от община Сатовча.
Копирано от standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене