„Прядой“ празнуват днес за поредна година жителите на сатовчанското село Вълкосел

„Прядой” или /Предой/ празнуват двес в сатовчанското село Вълкосел. Местните хора се гордеят, че пазят тази традиция от много години, предадена им от родители и прадеди.

Вълкосел е единственото село, в което масово се почита тази традиция, и всяка година първата събота на месец юни се превръща в истински празник за селото. Освен че колят и пекат почти във всяка къща агнета или ярета, в селото се организират и други мероприятия.

По традиция местният футболен отбор играе празничния си мач, като се организират и музикални изяви. Вечерта за младите задължително завършва с дискотеки.

От рано сутринта днес според традицията с млади агнета и ярета сукалчета бяха заредени няколкото фурни в селото, които едва смогнаха да изпълнят всичките поръчки.

Жителите на Вълкосел на днешния „Прядой“ освен роднини посрещат и гощават и много близки и приятели.

Според народните вярвания на „Прядой“ животновъдите отделят новородените агънца от майките им и ги поставят в отделна кошара, като извършват и задължителния предой на майките овце и кози, от които са сукали малките им. Едно от сукалчетата на днешния ден животновъди от Вълкосел дават курбан, за да им са пълни сошарите, а млякото, което дават, да се удвои.

За пазената от вълкоселчани отколешна традиция за „Прядой” в селото се събират както живеещи и работещи в цялата страна, така и много гастарбайтери по целия свят.

На „Прядой“ празнуват и всички гурбетчии от Вълкосел, които не са успели да се приберат в селото си за празника.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене