Магистрала „Струма“ ще се раздвои при Кресна

Силвия СТОЯНОВА
Има нов вариант за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. В най-тежкия участък от аутобана, който остана за довършване, трасето може да се раздвои. Това стана ясно от думите на шефа на пътната агенция инж. Лазар Лазаров, който участва в комитета за наблюдение на оперативна програма „Транспорт“.
Досега са разгледани над 10 варианта за този участък. В момента се обмисля и вариант за физическо разделяне на двете платна за движение. Това означава, че в едната посока движението ще преминава през един терен, а в обратната – през друг. Досегашните отсечки от магистралата бяха построени с пари по програма „Транспорт“ от периода 2007-2013 г., а последните километри се финансират по програмата до 2020 г.
Европейската комисия е поставила изрично условие България да завърши „Струма“, защото тя е приоритет в настоящия програмен период. Едва след това и ако останат средства, от Брюксел може да мислят за финансиране и на правителствения приоритет – „Хемус“. И вчера стана ясно обаче, че пътните инженери и държавните експерти все още нямат окончателен вариант.
Преди година държавата обяви, че се отказва от един дълъг тунел от 15 км, защото съоръжението е скъпо като строителство и последваща поддръжка. Затова се търси алтернативен вариант, който ЕК прие да разгледа, когато го получи.
Ръководителят на програма „Транспорт“ инж. Галина Василева обяви, че досега са подадени за одобрение 18 нови проекта, 7 от които са одобрени. Подписаните договори са за 535 млн. евро. Основните са за отсечките от „Струма“ преди и след Кресненското дефиле, както и за продължението на столичното метро. Василева още отсега предупреди, че проектите са сложни и трябва да се завършат в срок – до 2020 г., в противен случай „има риск те да излязат извън срока на допустимост на разходите“. Тя припомни, че не трябва да се бавят проектите, които бяха оттеглени заради закриването на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. В тях попада именно отсечка от „Струма“ – около 4.5 км с къс тунел.
Въпреки че от стария период не са довършени 5 проекта, вчера по програмата беше отчетен успех с 97% усвояване на парите. Вложени са 1.911 млрд. евро в общо 118 проекта. Към момента остават рехабилитация на жп отсечките Първомай-Свиленград, Септември-Пловдив, Пловдив-Бургас, както и изграждането на интермодалния терминал в Пловдив. Обходният път на Габрово също излезе извън сроковете на програмата и още не е готов.
НОВИТЕ ЖП ПРОЕКТИ
Два са големите жп проекти, които ще се финансират през периода 2014-2020 г. Подготвя се модернизацията на жп линията Елин Пелин-Костенец и се очаква до края на май проектът да бъде подаден за одобрение. Той е за 904 млн. лв., до август ще се обяви процедура за строителство. Другият голям проект е втората фаза на рехабилитацията на жп линията Пловдив – Бургас на стойност 629 млн. лв. В ход е процедура за избор на изпълнител за участъците Стралджа – Церковски и Оризово – Карнобат. Предвидено е до октомври да бъде подписан договор за строителство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене