Шум на моторни триони, огласи м. Вищерица в Родопите: Eто победителите в състезание „Най-добър секач“ на ЮЗДП – Благоевград

Бързина, точност, прецизност бяха най-важните умения и качества, по които съдиите оценяваха работата на дървосекачите в проведеното състезание „Най-добър секач“, организирано от ЮЗДП Благоевград. Най-добро представяне в подготовката на моторния трион записа Юмер Салим от ТП „ДГС Якоруда”, в комбинираното рязане – Фаик Лютвиев от ТП „ДЛС Дикчан“, а в повалянето на дърво – неговият съотборник Кристиян Литов. Фаик Лютвиев е победител и в крайното индивидуално класиране, следван от Емил Чучуков от ТП „ДГС Самоков” и Сафет Мустакли от ТП „ДГС Места”. Отборно първи са представителите на ТП „ДЛС Дикчан” – с. Сатовча, втори – секачите от ТП „ДГС Места”, а трети – от ТП „ДГС Добринище”.

Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов поздрави победителите и призьорите и им връчи грамоти и парични награди. Той отличи специално двамата абитуриенти от Професионалната лесотехническа гимназия в гр. Банско – Младен Бошнаков и Джевджет Арнаудов, които участваха извън класирането, но показаха отлична подготовка и добри резултати

15 участници от девет териториални поделения на Югозападното държавно предприятие – горските стопанства в Белица, Белово, Гърмен, Елешница, Добринище, Места, Якоруда, Самоков и ловно стопанство „Дикчан”, мериха сили в регионалното състезание, което се проведе в м. Вищерица в Западните Родопи на територията на ТП „ДГС Места” и премина при отлична организация и стриктно спазване на задължителните изисквания и правила за безопасност. ЮЗДП организира надпреварата, за да определи отборът, който ще представлява предприятието в националното състезание на 15-16 юни в Учебно-опитното горско стопанство в м. Юндола.

Председателят на Управителния съвет на ЮЗДП инж. Ваня Каменова откри състезанието, обяви осигурения награден фонд и пожела успех на всички участници. Допреди десетина години имаше ежегодни национални и регионални състезания на най-добрите секачи и сега се опитваме да възродим тази стара традиция, посочи инж. Василий Маринковски, началник на отдел в ЮЗДП. Избрали сме три от най-добрите и атрактивни дисциплини съгласно стандарта и правилата на световния шампионат за дървосекачи – подготовка на бензинов моторен трион за работа – монтаж на верига, комбинирано рязане и поваляне на дърво.. Така стартира оспорваната надпревара, която бе белязана от множество емоции за участници и публика.

Петър Петров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене