Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ексклузивно пред Топ Преса: Храмовете са нашите духовни огнища

Причината да го поръчаме там стана желанието на дядо Натанаил, който беше видял изработка на тези майстори в Мелник, в църквата „Св. Параскева“.Юлия БАЙМАКОВА

mitropolit_serafim

НВП Неврокопски митрополит Серафим

Жителите и гостите на град Гоце Делчев са впе­чатлени от внушителния корпус на новостроящата се Неврокопска митро­полия. В същото време в източната част на гра­да се строи нова църква. Продължава ремонтът на катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Всеки, който през последните ня­колко години е посетил Ха­джидимовския манастир „Св. Георги“, непременно е обърнал внимание на строителните дейности, които се извършват там. В местността „Попови лива­ди“ продължава вътреш­ното оформление на църквата „Св. Св. Петър и Павел“, чийто основен ремонт завърши наскоро. Тази мащабна строителна и ремонтна дейност стана тема на разговора ми с Негово Високопреосве­щенство Неврокопския митрополит Серафим. Ето неговият разказ:

620_GDNevrokoskaMitoropia45

Неврокопска митрополия

Новата сграда на митрополията – най-предста­вителната цър­ковна сграда в епархията, е доста по-го­ляма от пре­дишната, за да изпъл­нява пъл­ноценно всички не­обходими функции. Засе­га работи само ад­мини­стра­тив­ната част, но след време ще бъдат завършени репетиционни зали, приемни салони, необ­ходими за духовно – просветна дейност, библи­отека, му­зей­на експозиция. Сградата ще има и жилищна функция. В нея са предвидени и стаи за настаняване на гости на митрополията.

В момента се изработва и поставя дограмата. Скоро ще започне оформянето на фасадата с облицовки, ма­зилки и саниране. Между­временно ще бъдат завър­шени всички помещения. Целта ни е строителството да е качествено, трайно.

Продължава обновява­нето и на църквата „Св. Св. Кирил и Методий“. Имаме проектна готовност за офор­мяне на входната част и за довършителни работи вътре. Предстои да се завършат външните ремонтни дейнос­ти, куполът, камбанарията. Така обликът на храма изця­ло ще се обнови.

Питате ме за новия архие­рейски трон в храма, чиито изящни орнаменти така сил­но впечатляват. Той е запла­тен от дарители, а е дело на дърворезбари от Охрид, кои­то работят в стила на Дебър­ската школа. Причината да го поръчаме там стана же­ланието на дядо Натанаил, който беше видял изработка на тези майстори в Мелник, в църквата „Св. Параскева“.

Как стои въпросът с но­востроящия се храм „Рож­дество Христово“? Една от причините за неговото про­дължително строителство е многократното разширява­не на проекта, което наложи промени на вече готови час­ти. Сега се изгражда кам­банарията, очакваме да бъдат изработени и монти­рани кръстовете за купо­лите. По­кри­вът ще бъде завършен и с това ще приключи грубият стро­еж. Тогава спокойно ще се извършат вътрешните до­вършителни работи.

St_Georgi2_ACR_Fin-1

Манастирът в град Хаджидимово

Искам да подчертая, че този храм се изгражда изця­ло с даренията и усилията на хората. Дирекцията по вероизповеданията е отпус­кала средства, но основната част от парите, необходими за строежа, са от граждани. Към храма се проявява мно­го голям обществен интерес. Има хора, които донасят средства в митрополията, други привеждат пари по банков път, а трети ги дават на Атлаза Щерева – жената, която изцяло се е посветила на това дело. Богоугодното помагат не само с пари, но и с труд – при извършване на общи или специализирани дейности. Така че строител­ството върви бавно, но пък има голяма духовна стой­ност.

Другият обект, който тряб­ва да довършим, е храмът „Св. Св. Петър и Павел“, из­вестен като Влашката църк­ва. Този храм е от края на 19. век. Като такъв е функциони­рал до 40-те години на мина­лия век. В него са нощували децата по време на първите детски лагери, организира­ни от неврокопските мит­рополити Макарий и Борис. По-късно е бил използван за стопански нужди, а през 90 -те години – напълно изо­ставен. Църквата трябваше да се погрижи за храма след възстановяването му като нейна собственост. Ремон­тът му започна през 2004г. и завърши по трансграничния проект „България – Гърция“. Сега се извършва вътреш­ното оформление на храма. След като бъде изработен иконостасът, ще направим освещаването.

Наред с всички други стро­ителни и ремонтни дейности продължава обновлението на манастира „Св. Георги“ край град Хаджидимово. Разширенията бяха необхо­дими, за да се провеждат конференции, обучителни курсове, семинари, детски лагери, както и да се посре­щат гостите на манастира. Строителството завършихме по Европейска програма за развитие на селски­те райони. Приклю­чиха ремонтът и са­нирането на старите сгради и кулата. Сега основната ни зада­ча е цялостното за­вършване на храма.

Обектите наистина са много, но гледаме всички да напредват равномерно, за да не прекъсват дей­ността си. При това има и други места в епархията, където се извършват стро­ителни и ремонтни дейности. През ми­налата година започ­на изграждането на храм в с. Катунци. Напредна ремонтът на църк­вата в село Коларово. Завър­шиха ремонтните дейнос­ти по програма „ Развитие на селските райони“, но има и довършителна работа на храмовете в град Добрини­ще, село Баня, град Белица и селата Горна Брезница, Сли­вница и Долна Градешница в община Кресна. Заедно с това се извършват и частич­ни ремонти на покриви.

Вдъхновител на мащабна­та дейност, която извърш­ваме, са хората, защото те силно желаят храмовете да се поддържат. Активността им в това отношение е мно­го голяма. Населението на нашата епархия е по-малко в сравнение с големите епар­хии, но вярата е жива и това няма как да не се отрази по­ложително.

Всички православни хрис­тияни трябва да помним, че храмовете са нашите духов­ни огнища, те са Божи дом и ние трябва да се стараем според силите и възмож­ностите си да допринасяме за изграждането и поддър­жането на святите места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене