„Позитано“ каза „Да“ на разпада на БСП в Банско, никакви мерки по сигналите за апаратни игри и манипулации

Безхаберното отношение ще нанесе съкрушителен удар на столетницата в курортния град

Националното ръководство на БСП не уважи искането на членове на БСП в Банско за отмяна на датата на изборната им конференция 26 март и предложението за провеждане на общо събрание, което да издигне лидер на мястото на сегашния Костадин Дурчов.

Както съобщихме вчера бившите лидери и стари членове на партията в града, доказали с годините, че милеят за нея пуснаха няколко сигнала до „Позитано“, описвайки ситуацията в партията. Те са категорични, че провеждането на конференция с 45 делегати няма да излъчи лидер, който да е желан от всичките 230 членове. Съобщихме също, че само за 4 години и два категорично провалени избора, БСП в Банско е на изчезване от 600 членове сега са останали 230.

От тях са излъчени само 45 делегати, които да гласуват лидера на партията. И въпреки, че вътрешнопартийните им работи не бива да излизат на светло, struma. com ще публикува оригиналът на сигнала до „Позитано“. Вие преценете има или няма основание за отлагане на конференцията. Факт е, че и на „Позитано“ има битки за лидерския пост Миков-срещу Корнелия Нинова.

Михаил Миков се стреми да запази статуквото по места и не предприема никакви действия, докато не мине избора на лидер. Корнелия Нинова обаче се радва на подкрепата на десетки партийни организации в крилото на столетницата срещу сегашното статукво и неговите лидери – Юлиян Гошев и Емил Костадинов.

Единият настоящ, другият бивш. Предстои интересна битка на партийната конференция в Банско, дали Дурчов може да разчита на излъчените 45 делегати предстои да видим. Ето сигналът, който „Позитано“ подмина с мълчание:

ДО
Национален съвет на БСП
Общопартийна контролна комисия
Общинска контролна комисия на БСП – Банско

Уважаеми другари,

Българската социалистическа партия пред своя 49 Конгрес се намира в период на отчетно-изборна кампания. По начало това е време за отчет и равносметка за дейността на партийните организации, мобилизация на партийните членове, идейно-политическо и кадрово обновление на Партията. За съжаление (с отделни изключения) нищо подобно не се случва в Общинската организация на БСП – Банско, преди насрочената за 26 март тази година, общинска отчетно-изборна конференция. Подготовката на Конференцията и отчетно-изборните събрания на ОПО се провеждаха при грубо погазване на партийните принципи и уставните норми под диктовката на председателя на ОБС на БСП и са насочени единствено към неговото преизбиране на този отговорен пост за още един мандат.

Познатите от предишната Отчетно-изборна конференция манипулативни действия, и по време на сегашния мандат, интригантски методи и авторитарен стил на ръководство отново са в пълен ход.

Какво имаме предвид:

1. Манипулиране числения състав на Общинската организация. След предишната отчетно-изборна конференция по данни на ОБС съставът на организацията наброяваше над 600 члена, а преди настоящата – малко над 200. Няма логично обяснение как за по-малко от 4 години БСП в Банско се стопи 3 пъти. Ако това действително е така, то само по себе си е красноречив атестат за работата на общинското ръководство. Всъщност колко са членовете на БСП в общината знае единствено председателят Костадин Дурчов, който по своя преценка и без знанието на съответните ОПО постоянно изключва от партията отделни социалисти, та дори и цели партийни организации! Като пример ще посочим Основната организация в град Добринище с председател Борис Сакарев, най-голямата по числен състав в общината, която според Дурчов не съществува и е лишена от право на представители в Общинската конференция.

2. Ограничаване до минимум делегатското представителство на конференцията в противоречие с чл.33, т.4.3 от Устава. По предложение на Дурчов е приета норма 1:5, докато за предишната Отчетно-изборна конференция нормата е 1:2, при много по-голям числен състав. Това предопределя един намален числен състав от около 45 човека. Логиката е – колкото по-малко делегати, толкова по-малко „неудобни”.

3. Начинът на провеждане на Отчетно-изборните събрания на ОПО. В някои случаи председателят на общински съвет на БСП изземва правата и функциите на ръководствата на ОПО, като свиква събранията „през главата” им и ги провежда без участието на съответните председатели, сам ръководи събранието и налага решения, включително посочва кои да бъдат делегати на Общинската конференция. Освен при отсъствието на председателите на ОПО, събранията се провеждат при липса на необходимото мнозинство за вземане на решения и нямат право да избират делегати на конференцията.

Това са само част от причините поради, които предстоящата отчетно-изборна конференция на БСП в Банско е предварително опорочена, и ако бъде проведена ще бъде абсолютно не легитимна, което означава, че ние няма да признаем нейните решения.

Като имаме предвид и цялостното състояние на БСП в Банско, която под ръководството на Костадин Дурчов е разединена, раздирана от конфликти и губеща авторитет и влияние, а дейността на подчинения му „семеен” Общински съвет обслужва не интересите на социалистите в Общината, а кариеристичните му амбиции, считаме за крайно необходимо бъдещето на БСП в Банско да се определи от максимално широк форум, с участие на всички членове и симпатизанти на партията.

Ето защо:

1. Предлагаме на НС на БСП да отмени насрочената за 26 март тази година Общинска отчетно-изборна конференция на БСП Банско, като вместо нея се свика Общо отчетно-изборно събрание със същия дневен ред и с участието на отговорни представители на ръководството на БСП.

2. На основание чл.40, т.2 от Устава на БСП, предлагаме на Общопартийната контролна комисия и ОбКК до провеждане на събранието да извършат проверка за спазването на чл.14, т.2 , чл.15, т.2 и 3, чл.23, т.8, чл.27, т.3, чл.33, т.4.3 от Устава от страна на ръководството на БСП в Банско.

За резултатите от проверката да бъде информирано Събранието (Конференцията). Отговорно заявяваме, че ако това наше предложение бъде оставено без последствие, бъдещето на БСП в община Банско ще бъде поставено под въпрос и процесът на разпад на организацията ще продължи. Банско има верни и предани на социалистическите и левите идеи хора, готови да работят за тях, те са в състояние да възродят и превърнат БСП отново във фактор в обществено-политическия живот, а сега са изолирани (или „ изключени”) от партията.

Трябва да им се даде шанс да го направят.

Очакваме Вашето разумно решение.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене