Неврокопският творец Константин Пашкулев: От пет години книгите си пиша единствено на море!

12823317_10153438421761662_6769033783334618693_oВ сряда от 18.00 часа в голяма­та зала на дома на културата ще се проведе едно уникално ретро музикално събитие – концертът „Златни песни на Златният Ор­фей”. Организатор е филологът, журналист и писател Константин Пашкулев. Това пролетно музи­кално събитие ще отбележи 50-го­дишнината от основаването на фестивалът, който до 1999 година се провеждаше в морския курорт Слънчев бряг и беше световноиз­вестен. На него изгряха звездите на Хулио Иглесиас, Алла Пугачова, Вики Леандрос, Жозефин Бейкър, Едита Пиеха, Дженифър, Рики е Повери, деветгодишната холандка Анита Хегерланд и много други.

В ретро концерта ще вземат участие десет местни певци, меж­ду които ще имаме и нашата „Ани­та Хегерланд”. Това е първоклас­ничката от Дебрен Есил Вранчева. На музикалното събитие ще зву­чат само и единствено песни от българската естрада от златните години на жанра. Разбира се сце­наристът и режисьор Константин Пашкулев не ще изневери на ос­новния си принцип за всеки един негов концерт спектакъл. А той е – „Отново участват местните звез­ди, но никакво повтаряне на песен от предишен концерт”. А всъщ­ност досега твореца е направил четири такива, които бяха заснети и многократно излъчвани от регионални телевизионни канали. ­

Черешката на тортата на кон­церта ще бъде звездата, на коя­то „слънцето е в моите коси” – неу­вяхващата голяма приятелка на Коц­ето Мими Ивано­ва. Тя гостуваше на неговия голям бенефис преди де­сет години и сега отново ще уважи твореца. Естест­вено, с нея ще бъде и творческа­та й половинка – композиторът и съпруг Развигор Попов. Рециталът на Мими ще бъде подарък за зрите­лите и Коцето от община Гоце Делчев.

За този атрактивен концерт, който Коцето замисля от година и половина (за всеки един негов спектакъл той се готви по тол­кова време), вестник „ГРАДЪТ” пръв осведоми читателите и зри­телите на медията отдавна. Изне­нада обаче е, че на концерта ще бъде представена и 16-та книга на писателя – „Съседки”. За пове­че информация ние от ГРАДЪТ се свързахме с писателя.

– Коце, на пазара излиза поред­ната ти книга „Съседки”. Какво представлява тя?

– Нали знаете, че аз от 5 години тотално съм скъсал с поезията. „Съседки” е сатирична камерна пиеса, в която има голяма доза автобиографичност, но повечето е творческа алюзия.

– Любопитно! В какво се изра­зява автобиографичността?

– Герои на пиесата са прототипи на мои бивши съседки от блока, в който до преди 6 години бях жи­вял 40 години. В сюжета непре­къснато присъства обсъждането на живота и поведението на един техен съсед – едно „журналист­че”, който обаче въобще не се появява в пиесата. Можете да се сетите кой е той, нали! Основното и силно качество в пиесата е са­моиронията и самопародията.

– „Съседки” е третата ти пие­са”. Кое те стиму­лира да продъл­жиш в писане на драматургия?

– Да, това е инте­ресен въпрос. Сега ще изненадам чита­телите – актрисите Стоянка Мутафова и Адриана Андрее­ва. Преди година и половина те изне­соха представление в Гоце Делчев, след което, благодаре­ние на моя приятел музиканта Джемби, бяхме на вечеря в местен рес­торант. Там подарих на големите актриси двете ми пиеси – „Парла­ментарни уроци” и „Самотни по­лета”, която е посветена на Леда Тасева. Оставих им телефона си. Минаха два месеца. Един следо­бяд ми позвъня непознат номер. Вдигнах. „Господин Пашкулев, обажда Ви се Адриана Андреева. Прочетох пиесите на Стояна Мута­фова и двете сме възхитени! Пише­те страхотно, но за съжаление в пи­есите няма подходящи персонажи за нас. Продължавайте да пишете!” Тук искам да вметна за тези, които не знаят, че 94-годишната Стояна е много зле с очите и не може да чете, та ролите си ги учи по памет, като някой друг й чете.

– Кога имаш време да пишеш, как идва вдъхновението ти?

– От пет години книгите си пиша или обмислям сюжета, единстве­но когато съм на море. Аз не мога да лежа на шезлонга и да медити­рам. Тогава мисля, пиша или чета книги. „Съседки” написах мина­лия юни по време на летуването ми в Испания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене