ВАЖНО! Стартира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

3_img_9101

Новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради вече е открита и съвсем скоро ще започне кандидатстването по нея. Най-съществената промяна, в сравнение с предишната програма «Енергийно обновяване на българските домове» е, че финансирането ще бъде 100 % безвъзмездно от държавата, без никакво финансово участие на живеещите в сградата.

По програмата могат да кандидатстват: всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ – едропанелно жилищно строителство /ЕПЖС/, пакетно повдигани плочи /ППП/ и едроплощен кофраж /ЕПК/. Изискването за минимален брой на апартаментите в сградата е 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

За целите на програмата е важно да се регистрира едно сдружение на собствениците на цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. След това трябва да се вземе решение за обновяване на сградата, да се подаде заявление за кандидатстване в общината. Общината осъществява прием на документите за кандидатстване, прави оценка и съответно одобрение или отхвърляне. При одобрение на сградата се сключва споразумение.

Община Гоце Делчев има задължението да извърши: техническо /конструктивно/ обследване и изготвяне на технически паспорт; обследване за енергийна ефективност; проектиране и изпълнение на строително-монтажните работи; строителен и авторски надзор.

По новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, ще се финансират: дейности по конструктивно укрепване на сградата; обновяване на общите части на сградата; мерки за енергийна ефективност. Програмата не включва закупуването на нови радиатори и асансьори, както и вътрешно обзавеждане и оборудване.

Очаква се до края на месец януари да бъдат предоставени Методически указания за общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите образци за кандидатстване в община Гоце Делчев. За всякаква информация и въпроси, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, може да се обръщате към специалистите в община Гоце Делчев.

В Гоце Делчев по предишната програма «Енергийно обновяване на българските домове», са обновени три жилищни сгради: на бул. “Гоце Делчев”, бл. 21; на ул. “Пенчо Славейков”, бл. 18, вх. 2 и на ул. “Симеон Радев”, бл. 15. Подобреният външен вид, икономиите, реализирани от всяко домакинство след обновяването, както и благоустроеното пространство, са безспорни и се оценяват от живеещите като много високи.

Одобрени са още 10 жилищни сгради в гр. Гоце Делчев, които предстои да бъдат санирани през тази година.

Брошурата с информация за програмата тук!   Broshure Sanirane MRRB

 

1_img_9062

09_img_2354

11_img_2366

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене