Каракачански кучета гинат в Западен Пирин

В района над Кресна зачестяват случаите на отровени четириногие

 

 

 

В Западен Пирин, в райо­на над Кресна от повече от седмица се регистрират слу­чаи на изтровени пастирски кучета, както и на диви жи­вотни.

На 6 март 2015 г. Сдруже­ние за дива природа „Бал­кани“ подава официален сигнал до Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Регионалната ин­спекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Благоев­град и Районна дирекция по горите (РДГ) – Благоев­град за наличие на отровени вълци и пастирски кучета в района над живописното планинско градче. Инфор­мацията е подадена в Сдру­жението от тукашни живот­новъди и местни жители.

На 10 март 2015 г. пастир­ските кучета на Сидер Седе­фчев, който отглежда в село Влахи голямо стадо овце от рядката порода Каракачан­ска овца, не се връщат от пасището с добитъка. Това е нетипично поведение за добре обучените работни ку­чета и означава, че има сериозен про­блем. При нормал­ни обстоятелства те пазят стадото от хищници и не се отделят от него. Жи­вотновъдите споде­лят, че в район, оби­таван от вълци и мечки, един пастир може да разчита единствено на до­бри работни кучета за охрана на стадо­то си.

В сряда сутринта три от четириногите пазачи са намерени мъртви на пасище­то. След подаването на сигнал на теле­фон 112 във Влахи пристига служител на РИОСВ, който едва към обяд успя­ва да стиг­не пеша до паси­щето, тъй като пла­нинският терен е достъпен само с ви­сокопро­ходим ав­томобил. Целта му е да кон­статира дали са поставяни отрови.

Между­времен­но Сидер Седефчев откри­ва мъртва лисица, както и хвърлено парче месо, което вероятно е напоено с отро­ва. Това е съобщено на по­лицаите, дошли на място, но те не предприемат мерки за отстраняване на източника на отрова. Месото е събрано от Седефчев, за да се пре­дотврати отравяне на други животни.

С голяма вероятност в ра­йона вече има пострадали и други пред­ставители на дивата фауна, освен намере­ната лисица. Хищните птици са сред първи­те, които намират мърша. Повечето от тези хвъркати са редки и защитени видове. Само на броени километри на север от това място от ня­колко години се полагат уси­лия за реинтродуциране на белоглавия лешояд – вид, който е изчезнал в голяма част от страната ни именно поради масовото използва­не на отрови през 50-те годи­ни на миналия век.

В района на Западен Пи­рин от години съществува проблем с поставя­не на отровни при­мамки в природата. Природозащитници­те неведнъж са из­пращали за анализ проби от намерени в този край мъртви вълци и резулта­тите показват, че животните са били отровени. Всяка го­дина умират и част от пастирските куче­та на местни живот­новъди.

От сдружение „Балкани“ настоя­ват да се обърне адекватно внима­ние на проблема и да се предприеме разследване, тъй като освен домаш­ни и диви животни, жертва на отровни­те вещества могат да станат също и хора. Те се опасяват, че както и в други случаи, и сега отговорни­те институции може би ще се активизират едва след като пострада човек. Нещо, което е страшно дори да си помислим, че може да ста­не, но на практика реално съществува опасност да се случи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене