Иновационен квартал в Благоевград ще привлича фирми от IT сектора

Община Благоевград ще изгради иновационен квартал съвместно със стратегически български и международни инвеститори. Тази концепция за трансформация на терените на бившите казарми представи кметът Илко Стоянов. На мястото ще бъде изграден квартал, който ще включва няколко сгради с обособени офис пространства, заедно с такива за временно пребиваване на хората и за отдих. Зданията ще бъдат със застроена площ 28 хил. квадрата около вътрешно парково пространство. Предвижда се да бъдат открити до 2000 работни места.

“Всичко това няма как да се случи бързо и веднага. Става въпрос за дългосрочно намерение, но важното е процесът да стартира.

Може би ще са необходими около 3 години,
за да реализираме идеята. Имаме амбицията да предложим еталонна архитектура и ландшафт, които да превърнат комплекса в притегателен вторичен център на технологичните лидери и иновационните компании.

Този нов тип среда ще предлага както пространство за работа от типа co-working, така и пространство за временно обитаване от типа co-living.

В момента водим преговори с водещи фирми от IT индустрията за евентуално изнасяне на тяхна дейност в Благоевград. Този проект ще може да се случи едва когато получим заявка за интерес и ангажиране на минимум 50% от възможните площи.

Това ще означава поне 1000 работни места в IT сектора. За намирането и изграждането на местни кадри ще разчитаме и на университетите, както и на

възможността за привличане на кадри от Гърция и Северна Македония”,

заяви Стоянов. Той подчерта, че иновационният квартал със зелената паркова зона, която ще запази своята цялост, ще бъде достъпен за всички жители и гости на града.

Според кмета изграждането на сградите може да се осъществи чрез различни съвместни финансови инструменти, които предстои да бъдат уточнени в бъдеще, в зависимост от намеренията на потенциалните инвеститори.

На терена на бившите казарми ще бъдат обособени още мултифункционална спортна зала с капацитет около 3000 души, църковен храм, ще има и открито фестивално пространство в богата паркова среда, фонтани и езера.

“Община Благоевград работи и в посока за обособяване на зона извън рамките на града, която да бъде развита като място за големи фестивали”, допълни кметът Стоянов.

Сериозен проблем пред града е и липсата на съвременна индустриална зона и кметският екип вече работи по проекти и варианти за изграждането .
Пред Благоевград стоят и две възможности за изграждане на индустриална зона.

Илко Стоянов представи възможните локации към този момент, на които може да бъде реализиран индустриален парк.

Едната е в района под жп линията по бул. “Васил Левски” в посока “Покровнишко шосе”, на мястото на старата индустриална зона.

“Имотите там са изцяло частна собственост и реализирането ще зависи от намеренията на самите собственици, с които предстои да проведем разговори за разработване на общ проект.

Иначе казано, ако те са склонни да приемат идеята и да отстъпят отчасти своите терени, ще можем да изградим инфраструктурата, в това число и ВиК.

Ако стигнем до консенсус, земята си остава на хората, като в същото време те придобиват индустриални парцели

Истината е, че по този начин собствениците ще спечелят, защото цената на имотите се покачва”, коментира кметът.

Той подчерта, че площта на частните терени е 160 дка, но може да се обедини със съществуващите предприятия за обособяване на индустриална зона с площ около 350 дка.

Втората възможност за индустриален парк е в землището на село Зелен дол, където земята е общинска и държавна.

Положителните страни на тази локация са окрупнената собственост и бързият достъп до магистрала “Струма”. Освен това там могат да се обособят 300 дка и да се форматира терен за развитие.

“Нашата визия за тази територия е тип зелена индустриална зона,

която ще е със специфични правила и норми за строителство с повишени критерии за зелени системи, използване на възобновяема енергия, управление на отпадъците, включително нулеви отпадъци”, допълни кметът.

Идеята е да се привлекат сериозен брой фирми, които да развиват бизнеса си тук, като бъдат разкрити нови работни места.

“Самият процес ще стартира с изменение на общия устройствен план и ще продължи няколко години, но е важно да се направи първата стъпка”, заяви още Стоянов.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене