МОСВ: Жълт код за гръмотевична дейност има за 7 области в страната, речните нива са без промяна или се понижават

дъжд и гръмотевици

Жълт код за гръмотевична дейност има за 7 области в страната, речните нива са без промяна или се понижават. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН(НИМХ-БАН) за днес е обявен жълт код за гръмотевична дейност в седем области : Видин, Враца, Монтана, Област София, София, Перник и Кюстендил. Късно след обяд и вечерта на отделни места ще има гръмотевична дейност. НИМХ обявява и втори жълт код за високи температури за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен,Хасково,Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Горещо време с максимални температури до 35-38 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес почти без валежи. След обяд и през нощта са възможни гръмотевици и краткотрайно да превали над Западна и Централна Стара планина, Рила, Пирин и в Западните Родопи. В петък превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони са възможни по-интензивни валежи, до около 15-20 л/кв.м. В събота ще е без валежи. През изминалото денонощие от 8 ч. на 7 юли до 8 ч. на 8 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на реките Огоста и Искър (Дунавския басейн), Южните Черноморски реки (Черноморския басейн), на Марица – горното течение, Арда – горното и средно течение (Източнобеломорски басейн), на Струма (Западнобеломорския басейн) са с водни количества около праговете за ниски води. Водните количества във водосбора на реките Вит, Осъм, Русенски Лом (Дунавския басейн), Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн), Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва: Дунавски басейн: с изключение на река Лом при с. Василковци и на река Вит при с. Крушовица, при чиито измервателни пунктове са регистрирани повишения, съответно с +48 см и с +17 см, измененията на водните нива в басейна са незначителни от -6 см до +4 см. Черноморски басейн: водните нива са се понижавали с до -4 см. Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от -17 см до +9 см.Западнобеломорски басейн: в поречията Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива -1 см – +6 см.
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.Дунавски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.Според моделираните водни количества за река Искър на 9, 10 и 11 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 9, 10 и 11юли ще бъдат около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом – водното количество в долното течение на реката на 9, 10 и 11 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага внимание.Черноморски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Източнобеломорски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива в басейна на р. Марица и р. Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните количества в басейна на р. Арда ще са под праговете за внимание. Западнобеломорски басейн : водните нива ще се понижават. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.
www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене