БЛАГОЕВГРАДСКИЯ ДЕПУТАТ ИЛИАН ТОДОРОВ: ОГРАБВАТ НИ С НАЙ-ВИСОКИТЕ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ В ЦЯЛА ЕВРОПА!

Под диктовката на неописуемо алчните банкери в България, чиито тлъсти бонуси надвишават многократно годишната заплата на трудещите се българи,  частните съдебни изпълнители изхвърлиха без пощада на улицата десетки хиляди български семейства и техните невръстни деца. И тъй като държавата ни била уж социална, строи приюти за бездомните кучета, докато  децата ни остават без покрив над главата и биват обречени да изплащат  непосилните заеми към охранените и омазнени бездушници. И върху детските им лица без свян и притеснение до живот е залепен етикета „Длъжник“! Защо пък скоро банкерите да не поискат да си продаваме и органите, за да им се изплатим? Както се казва, на който каквото му е останало – бъбрек, парче черен дроб или малко костен мозък. Ако и тогава не стигнат за лихвата и главницата даже направо транжирайте на конвейер кредитополучателите, ако се наложи и чедата им. Роговици, сухожилия, кости, сърце, кожа, бял дроб, панкреас, черва –   на Запад има търсене, ще има и възвращаемост. Тогава спокойно и самодоволно ще берете с мазните си потни, дебели и изнежени пръстчета плодовете на направената инвестиция, ще броите в състояние на амок пачките натрупани благодарение на чуждото нещастие.

И няма как, разбира се със сарказъм да не оправдая банкерите, да ги поощря да предложат донорството като форма на изплащането на дълговете. Няма как да не разбирам високите лихви по кредитите наложени ни от българските банкери. Все пак за първите шест месеца на 2015г. банките в страната ни са спечелили само над 503 милиона лева. Печалба от над половин милиард лева от лихви! През 2014г. 28-те трезора са натрупали печалби от 746 милиона лева от лихви при реално 6 милионно население,  и разбира се след изплащането на огромните бонуси, заплати, консултантски услуги, данъци и др. Горките! Направо са за съжаление!

Само че скъпи мои кредитни институции, незнайно защо пропускаме един основен факт. Лихвите по ипотечните и потребителските кредити в България са най-високите в цяла Европа! В най-бедната държава от ЕС и НАТО, лихвите по кредитите са по-високи от тези в най-развитите европейски икономики. И тази констатация не е моя, а на една безкрайно уважавана и цитирана от всички евро-атлантици институция – Световната Банка. Според Световната Банка през 2014г. осреднената лихва по кредитите в България е в размер на 8.3%. За същата календарна година във Великобритания средната лихва по кредитите за домакинствата и бизнеса е в размер на 0.5%, в Швейцария (без да е член на ЕС) същата е 2.7%, в Италия – 4.9% . В държавите зад „желязната завеса“, където бяхме и ние, ситуацията не е много по-различна. В Унгария – 4.4%, Естония – 4.8%.

В САЩ – наричани от българските управници с всякакви мили имена, наши „партньори“, „пример за подражание“ и други сладкодумни подмазвачески термини, средната лихва по кредитите е в размер на 3.3%. В Канада -3%, Япония – 1,2% и т.н.

Данните от Световната Банка са ясни и всеки може да се запознае с тях. Българите плащат по-високи лихви по своите кредити от почти целият западен свят, към който ни приписват и пришиват. И това при положение, че като икономически показатели и доходи на глава от населението страната ни е в по-слабо положение от множество държави от т.н. Трети свят.

Това днес нямаше да е така, ако още през 2011г. Народното Събрание на Република България беше приело законодателното предложение на АТАКА за държавна регулация и пряка намеса в определянето на лихвите на банките в България. Днес щеше да е различно.

И много интелектуално и социално осакатени биологични единици ще ме обвинят във всички земни грехове, в комунизъм и разклащане на устоите на свободният пазар, пазарната икономика и капитализма без да осъзнават, че защитата единствено на банковите интереси ги превръща в по-лоши типове и от червените кхмери. Защото този абсурд, този безумен грабеж и обирджийство трябва да бъдат прекратени моментално. От кой, кой…… показват не думите, а делата! А който не се осъзнае, му остава да бъде донор. А след неговото тотално „разколачване“, на ред при касапите идват с плач и децата му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене