Хиляди хора в Гърменско са без вода над 72 часа, в Дебрен и Дъбница чешмите вече не са сухи

Хиляди хора в четири села в община Гърмен остават без вода вече над 72 часа. Скъсаният водопровод над река Места остави без вода 7 селища – Балдево, Огняново, Марчево, Гърмен, Дебрен, Дъбница и Хвостяне. Екипи на ВиК осигуриха живителна течност от алтернативен водоизточник, който се намира в Дебрен, ще възстановят и старата помпена станция в село Дъбница.

„Засега вода има навсякъде в село Дебрен, в половината село Дъбница и в части от село Хвостяне. Безводието продължава в Гърмен, Огняново, Марчево и Балдево. В първите три населени места се надяваме днес да потече водата, но Балдево ще остане на сухо, тъй като е по-далече. Дебитът сега е доста по-малък, преди бе по 40 литра в секунда, а сега е 10 литра в секунда”, каза кметът на Гърмен – Феим Иса. Той призна, че има напрежение сред местните жители заради безводието. Водоноски спасяват положението в селата, които са без водоподаване.

Днес в общинския център трябва да пристигнат специалисти, които да направят оглед на коритото на река Канина. Заради пороите тя преля преди дни и събори мостове, заля хотели и къщи, отнесе път към част от хотелите в село Огняново. Водосборът на тази река е голям и през 1-2 години се случват такива разливи.

„Трябва да се изградят подпорни стени, да се почисти речното корито, но това не е по силите на общината. Във времето сме сигнализирали и Областната управа, и държавата. Но нищо не е направено. Дано сега се вземат мерки и се предприемат действия за решаването на тези проблеми”, каза още Феим Иса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене