Корнелия Нинова за 3-ти март: Не можем да подменяме историята

Защитаваме българския интерес, когато се противопоставяме на санкции срещу Русия

„За нас това, което става в Украйна е война. Решението на конфликта е спиране незабавно на военните действия и сядане на масата за преговори. Приветстваме началото на тези преговори, които започнахме днес. Против сме санкциите срещу Русия. Не от днес, не от вчера, а от години наред, включително при първия конфликт в Украйна”, заяви позицията на БСП в ефира на бТВ лидерът на партията и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Смятаме, че санкциите не водят до ефектите, заради които се налагат. Фактите показват, че при наложените последни санкции стокообменът на Русия със света се е повишил от 500 млрд. на около 700 млрд. На първо място това. На второ, смятаме, че от тези санкции ще пострада българската икономика, българската енергетика и българският народ. Заставаме на позицията на българския национален интерес”, аргументира се Нинова в предаването „Лице в лице”.

Тя заяви още, че от БСП призовават да не използват съвременните събития и случващото се сега, за да се отказваме и зачертаваме историята си и подчерта, че на 3-и март в Руско-турската освободителна война, освен руснаци, са участвали още украинци, финландци и други.

„Първо, трябва да помогнем на бежанците”, категорична бе вицепремиера Нинова. Тя съобщи, че като министър на икономиката е командировала всички търговски представители от държавите около Украйна на границите. „Помагаме, организираме хуманитарна помощ. Направихме в Министерски съвет списък с всички държавни станции и рехабилитационни центрове, където да ги настаняваме тези хора”, допълни тя.

„Второ, трябва да подготвим българската икономика и да дадем на българските граждани сигурност. В последните дни проведохме срещи с работодателите, а днес, заедно с министъра на земеделието – с големите хранителни вериги и производителите на български храни. Искам да успокоя всички – имаме зърно за следващите 2 години в резерв, няма опасност за хляба. Имаме резерв на стоки. От днешните разговори стана ясно, че складовете са пълни и няма проблеми по веригата на доставки”, каза още Корнелия Нинова.

Министърът на икономиката още веднъж подчерта, че нито един детайл от оръжие, камо ли цяло оръжие, не е изнесен от България за Украйна. „Решението за това е взето на Междуведомствена комисия, в която участват МВнР, МВР, службите, разузнаването и Министерството на икономиката, през 2014 г. Направихме преглед на всички сделки от 2014 г. досега. Оттогава не е изнасяно нищо за Украйна. Между другото от 2015 г. такава забрана за износ има и за Русия”, обясни министър Нинова.

По нейните думи няма официално искане от украинската страна за изнасяне на оръжия. Такава заявка не е постъпвала и въпросът не е обсъждана и на Министерски съвет.

„Позиция на БСП е, и като министър ще отстоявам тази позиция в Министерски съвет, че не трябва да изнасяме българско оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна”, категорична бе Корнелия Нинова. Тя каза още, че ако постъпи такова предложение в Министерски съвет, министрите на БСП ще гласуват „против” или „въздържал се”. „Това няма да ни е за първи път, защото преди няколко седмици, когато Стефан Янев внесе предложение да бъдат допуснати на българска територия войски от други натовски държави, четиримата министри на БСП повече от час убеждавахме колегите си от Министерски съвет колко това е неправилно и не го подкрепихме, когато премиерът Петков го подложи на гласуване”, добави Нинова.

„Директното изнасяне на оръжие е пряко включване във войната. Ние сме партия, която иска мир. Искаме и двете страни да спрат военните действия”, аргументира се вицепремиерът.

Според нея всички народи ще понесат последиците от война, а в България и без това инфлацията е висока и има големи затруднения от енергийна, икономическа и социална криза.

„Министър Проданов информира, че сме имали 1500 заявени полети с туристи от Украйна и от Русия за това лято. Всички те сега падат. Колко ще са загубите за България от това? Съпричастни сме, това е война. Осъждаме руската страна за това, което се случва, искаме да спрат, но мислим и за българския национален интерес”, коментира Корнелия Нинова.

„Да, ние имаме различия в коалицията. Нашите партньори уважават тези различия и мнението, което изразяваме. В този момент да падне правителството или онези хора, които може би правят опити да го свалят, го направят, е безкрайно безотговорно към България. Общият интерес в момента е по-малко емоции, разумни решения, сигурност и спокойствие за българските граждани”, каза още тя.

„БСП е стълбът на сигурност, на спокойствие и на балансиране на крайностите в това правителство. Например, едната крайност беше на ДБ – никога ядрена енергетика. Другата беше нашата – само „Белене”. Накрая, благодарение на нашата стабилност и разум, се стигна до резултат. Най-накрая ще имаме нова ядрена мощност. На този етап най-вероятно ще е нов блок в „Козлодуй”, изграден със закупеното и налично оборудване в България”, посочи лидерът на БСП.

„Бюджетът, който се прие, е необходим. Повишаването на инвестиционните и капиталовите разходи е много необходимо за икономиката. Много силният социален елемент е необходим, за да помогнем на слабите и бедните, на младите хора с деца. Инвестициите в човешкия капитал са много важни с оглед демографската криза. Бюджетът е изключително ляв. Този бюджет по същество промени модела – нещо, за което ние се борим от години. Върна ролята на държавата. Победи онзи либерален модел, при който държавата се беше изтеглила от ключовите сектори и оставя всичко на свободата на пазара, при която големите и монополистите унищожиха малките”, коментира Бюджет 2022 Корнелия Нинова.

С оглед на настъпилите събития обаче, Нинова призна, че с актуализацията през юни ще наложи промяна в тези параметри. „Ние и без това бяхме заложили актуализация, сега тя е още по-наложителна”, каза тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене