Опасен инцидент в Перник: Пуснаха задушлив газ в училище, ученици и учители евакуирани

Задушлив газ е пуснат в началото на предпоследния час късно следобед в сградата на ПМГ „Христо Смирненски“ и ОУ „Св. Иван Рилски“ в Перник. Инцидентът е станал на втория етаж.

„Безцветен газ, вероятно от спрейовете, които се продават по щандовете за новогодишни фойерверки, предизвика напрежение в училището сред учители и ученици и в началото всички се уплашихме. Незабавно евакуирахме всички от сградата, извикахме полиция и пожарна и уведомихме РИО и МОН”, каза за вестник „Струма“ директорът на ПМГ Емилия Грозданова.

Учебните часове са прекратени, а учениците са разпуснати. Органите на сигурността са проверили сградата, но опасни вещества не са открити. Въпреки това ученици и учители споделят, че газът е бил силно задушлив и е предизвикал сериозен дискомфорт. „Беше ужасно, нагълтах се със задушлив безцветен газ, започнах да кашлям, трудно дишах, очите ми сълзяха“, сподели учител от гимназията.

По думите на директор Грозданова провежданите в училищата тренировки за евакуация, особено след земетресението от 2012 година, помогнали ученици и учители да напуснат сградата без паника и без някой да бъде наранен от блъсканица на изходите. Родители пък настояват да се засили контролът за внасяне на опасни предмети и вещества в училището.

Директорът на ОДПБЗН комисар Емил Марков съобщи, че става дума за спрей, който най-вероятно е разпръснат от ученик. Случаят обаче е сериозен с оглед безопасността на хората в сградата.

www.struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене