Милан Богаднски – #За Хората в община Благоевград

Г-н Богдански, какво Ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Община Благоевград?
– Това, което ме мотивира да бъда кандидат за кмет на Община Благоевград е, че знам проблемите на този град. Знам, че той се развива, но не в правилната посока. За мен важно е да разберем всичките пари на нашите данъкоплатци да се използват по начин, който самите хора искат, а те искат Благоевград да се развива индустриално. Да запазим работните места, които съществуват и разбира се да отваряме нови работни места. Затова съм заложил на 500 нови работни места, защото аз имам гарант за тях. Искам да са 5000, но това е процес, който ще работим за напред. Обеден съм, че познавам проблемите на града. Като ръководител на групата съветници от БСП 4 години, ние бяхме единствената опозиция в местния парламент и за това знаем от какво имаме нужда, знаем грешките направени до сега и затова убедително сме си поставили цели в съвсем друга насока. Разбира се, че трябва да запазим и до сегашните културни мероприятия. Ние не искаме да спираме басейна за който се говори толкова усилено, ние не искаме да няма БГ награди, но ние искаме културните институции в Благоевград да имат правилен маркетинг, който целенасочено да са си поставили програми за следващата година, за следващите три години, защо не и за следващите 10 години. По какъв начин ръководителите на тези институции виждат развитието на културата в Община Благоевград? Не съм против спорта. Но не смятам, че е справедливо да се дават два милиона лева на футболен клуб „Пирин“. Възможно е половината от тези два милиона лева да се пренасочат към детските градини или да се реши пенсионерите да пътуват в градския транспорт с 50% намаление.
Общината се нуждае от конкретна програма за интегриране на образованието с бизнеса. Тя следва да координира и подпомага този процес. Максимално трябва да се използват и средства по оперативните програми за тази цел. Сега това е оставено на фирмените ръководства и на учебните заведения. Общината е страничен наблюдател.

Във вашата програма засегнали ли сте решаването на проблеми свързани със здравеопазване?
– Трябва да върнем хората в онзи момент на житейския си път, където да могат да получават качествено здравеопазване. Ще го постигнем когато има единство между новата здравна система и местната власт. Пример Докторите, конкретно джипитата ще трябват да комуникират относно лекарската помощ, да посещават инвалиди особено по селата и в микрорайоните. До сегашния момент транспортна мрежа не е развита в това направление. Убедени сме, че Благоевград е на хората и Община Благоевград частност е на всички хора. Всички граждани трябва да имат достъп. Разбира се, това ще е регламентирано с приемни часове и дни. Разбира се, трябва да се предоставят услугите на гражданите да не спират и да бъдат електронно облекчени. Подаването на декларации относно детските надбавки. Разработване на сайта в насока актуализиране на техните проблеми и следене на техните документи . направената справка в сайта показва, че документа е готов. Отива те на място Вместо този сайт да работи за хората, той задълбочава техните проблеми. Изключително важно е когато се потърси услуга, тя да бъде извършена. Давам пример: Когато дойде голям инвеститор, когато ние сме готови да приемем такъв с условията, които предлагаме, ние трябва да поставим срокове на служителите в общинска администрация. Ние трябва да направим така, че да привлечем този бизнесмен като прикрепим към него служител, който да има поставени срокове и задачи, с които да намаляват проблемите. Проблемите на бизнеса са захранване на електрически ток на обектите инфраструктурите по отводнителните и каналните ВиК системи. Това нещо са нас трябва да е вече табу. Създавайки промишлени зони, в които общината ще действа с тази насока ще предоставя цели зони, които ще са вече изградени инфраструктури и ще предлагаме на бизнеса публично частно партньорство, което разбира се ще го рекламираме в съседните ни държави. София, която вече след построяването на магистралата ще е много близо и ще предоставя условия за привличане на инвеститори от София. Знаем че, България не е само София, Благоевград вече може да работи в тази насока.
Казваме 200 парко места . Не може само да заграждаме синя зона в улиците, ние трябва да създаваме нови парко места. Идеята е много хубава и ще бъде наново вградена. Тя няма да застъпва сегашните места, където паркират автомобилите. Това е една конструкция, която няма да струва много пари, а същевременно ще отпуши една улица, която до сега постоянно еднопосочно е запушена. Ще разгледаме отварянето на моста при открития и закрития пазар. Този мост е направен за автомобили, а сега стои само за пешеходци и се получават огромни задръствания пред магазин Била. Насочвам и усилията си към младежите, който завършват висшето си образование и скат да останат в Благоевград. Чрез програми създадени и разбира се финансово подкрепени от бюджета и следене на действията на тези програми. Благоевград е не само център, Благоевград е и периферия. Микрорайоните и междублоковите пространства трябва да влезнат, като график на биострой, които да се следят и почистват. Това е тема, която трябва да се развива и за напред . Междублоковите пространства трябва да имат насочени средства не само за изграждане на детски градинки, а и да мислим как и по какъв начин да ги поддържаме тези градинки чисти, здрави .
Селата са забравени от Община Благоевград що се отнася до финансиране. Като кмет бих отишъл минимум веднъж в годината, за да се срещам с хората, които живеят по селата. Искам да изслушам техните проблеми и заедно да решаваме кое е най- важното за селото и разбира се, това да бъде включено в бюджета на Общината. То ще бъде стимул да продължаваме заедно и 4 години да градим диалога между кмет и жители на селата.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса /от 23 до 29 Октомври 2015 г./

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене