/Видео/ Председателят на ОбС Андон Тодоров: Законът трябва да се спазва, на извънредна сесия ще изберем временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград

Благоевград е на прага на нови избори, след като Върховният административен съд (ВАС) реши предсрочно да прекрати пълномощията на кмета Румен Томов.

Причината е, че Томов не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец.

В края на миналата година Административният съд отхвърли решението на Общинската избирателна комисия, която не беше съгласна с отстраняването на кмета. И ВАС потвърди решението на Административния съд.

„ОИК е органът, който е единствено компетентен да произнесе решението за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината. В момента, в който получим съобщението от ВАС, ще се съберем в 14-дневен срок на заседание, на което ще бъде гласувано предсрочното прекратяване на правомощията, коментира Мартин Бусаров, председател на ОИК в Благоевград.

След това местният общински съвет трябва да избере един от зам.-кметовете за изпълняващ длъжността кмет до провеждането на нови избори, съобщи btv.

„Естествено, законът трябва да се спазва и моето задължение като председател на Общински съвет е веднага да свикам извънредна сесия на която да изберем един от зам. кметовете за временно изпълняващ длъжността кмет“, коментира председателят на ОбС Благоевград Андон Тодоров.

На въпрос дали отново ще подкрепи Румен Томов за кмет той отговори така:

„Да, на местните избори аз подкрепих г-н Томов, но това беше една битка срещу един порочен модел, тогава беше съвсем различна ситуацията. Тогава битката не беше срещу ГЕРБ, битката беше срещу един порочен модел на управление и тогава, който и да отидеше на балотаж, бих го подкрепил, независимо от неговото име, как се казва, както го направиха и много жители на община Благоевград. От тук нататък ситуацията е съвсем различна. Тогава отрицателният вот имаше огромно значение“, коментира още Андон Тодоров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене