В проект е и първия ни самостоятелен албум с 12 песни от родния край, в който ще вземат участие мои колеги изпълнители.

Народният изпълнител Наум Странджев пред Топ Преса: Понякога животът сам те насочва към съдбата ти.

Топ Преса представя днес магичният родипски глас от община Сатовча, Наум Страджев. За музиката, живота и талантът….  

Чрез музиката човек изразява чувства и емоции. Има и такава, която ни докосва по специален начин. Какво за теб е музиката?

Музиката за мен е всичко. Тя  е богатство, което изразява душата на един човек и може да достигне до много хора бързо и лесно.Способна е да ме откъсне от реалността,  да ме накара да се усмихна, да ме натъжи; да ме ядоса и да ме успокои. Но преди всичко за мен е професия. Работя като учител по музика в родното ми село Сатовча. С 32- годишният ми професионален ангажимент  като учител се грижа за  музикалното възпитание на децата  в нашето училище. Ръководител съм  на детска певческа група за „Автентичен фолклор” и „Духов оркестър”.

От колко време се занимаваш с музика и кога за първи път излезе на сцена?

Понякога животът сам те насочва към съдбата ти. Мисля, че на мен ми се случи точно това. Като роден в планината Родопи и отраснал в Сатовча сами разбирате, че не е лесно да се сблъскаш с прекрасните родопски песни и да не ги запееш. Започнах да се занимавам с музика още като бях ученик. Бях на 11 години, когато за първи път излязох на сцена и запях.Под вещото ръководство на учителя по музика  Илия Терзиев се научих да свиря на тамбура. С много желание и страст нещата се получиха. Родителите ми пееха, но не професионално. Обичаха музиката и имаха ухо за добрата, хубавата музика. Смятам, че съм получил таланта си като подарък от Всевишния, а не като наследство. Затова съм много благодарен за таланта си.

Имаш ли издадени албуми до момента?

Все още нямам издаден самостоятелен албум.  Дълги години работих с оркестъра „Щуро маке“ и имам дуетни песни и записи с различни изпълнители. Прекрасни изпълнители като Джемиле Стамболиева, Ирина Паскалева, Траяна Георгиева, Моника Христова, Магдалена Георгиева. В момента с Оркестъра на Панчо Иванов отново работим за съхраняване на хубавата народна песен. Издирваме песни от родния край и се опитваме да им придадем съвременно звучене. Заедно работим  по нови проекти.

В телевизията участвах в новогодишен концерт подготвен от тв „Родина” и „Фолклор- тв” с участието на много известни и любими на публиката изпълнители. С Оркестъра на Панчо Иванов участвахме в програмата на събора в село Ваклиново, на панаира в гр. Гоце Делчев, гр.Доспат ,гр.Сърница , Папаз- чаир и много други.

Разкажи ни за твой любим момент от сцената, който няма да забравиш.

Всеки има моменти на сцена, които няма да забрави. Случаи – много, незабравими –още                  повече. Спомням си ,един много пресен случай , който никога няма да забравя.

По  време на участие на едно сватбено тържество ми позвъня телефона, известието което получих беше , че  съм станал дядо. На бял свят се беше появила първата ми внучка. От вълнение и силни емоции си забравих текста на песента. В такова състояние не съм бил дори, когато се роди синът ми. Сега мога да се похваля ,че съм щастлив дядо на три прекрасни внучки,  които се надявам  да наследят моя талант.

 Защо избра фолклора?

Завършил съм УЧЕБНО-КВАЛИФИКАЦИОНЕН КОМПЛЕКС ЗА ХУДОЖЕСТВЕНИ РЪКОВОДИТЕЛИ гр. Пловдив.Това ми помогна да стана успешен ръководител на певчески хорове и групи. Висшето си образование съм завършил в ЮЗУ „Неофит Рилски” гр.Благоевград, „Музикална педагогика” със специалност- Народно пеене.  Аз изпълнявам песни основно от моя роден край. Намирам се,  преоткривам се, вдъхновявам се от прекрасните песни, изпълнени с дълбоките преживявания на хората от Родопа планина. Текстовете на много песни засягат общочовешки проблеми и е съвсем различно, когато откриеш, че някой друг също съпреживява сходни емоции. Народната музика, която изпълнявам обединява, разведрява, свързва хората, кара ги да се отпуснат и да съпреживеят чувствата, които пресъздава песента. Когато песента е весела и хората се веселят, когато е тъжна и те се разчувстват. Всеки човек съпреживява своя живот чрез песните. Искам моето пеене да докосне хората, да ги разчувства, да преживеят текста.

На какви тържества най – често си канен?

Тържествата са всякакви – от сватби и семейни тържества до събори и надпявания. Хората обичат народната музика и се стремят тя винаги да ги съпровожда. Независимо какво е събитието настройката и тръпката е една и съща.

Подготвяш ли нещо на почитателите си през 2023г

О, да, разбира се. Ще зарадваме отново нашите почитатели.

В момента с оркестъра на Панчо Иванов работим над аранжимента и музиката на няколко народни песни. Скоро ще ги представим на широката публика.

Подготвям и няколко самостоятелни песни.

В проект е и първия ни самостоятелен албум с 12 песни от родния край, в който ще вземат участие мои колеги изпълнители.

Твоето послание към читателите на Топ Преса.

В народната музика има много мъдрост. Да слушат качествена музика, такава музика, която да ги радва, да им доставя удоволствие, да ги вдъхновява за доброто. Песните да получават по – широка аудитория. Да може все повече млади хора да се увличат по народната музика, за да я съхраним за идните поколения. Повече вдъхновение и възможности за изява.

В личен план си пожелавам ,здраве и нови интересни проекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене