Топ Преса: Кажете „не” на дрогата!

Част 2
Марихуана

Марихуана, Мери Джейн, Коз, Трева, Ганджа, както и да наречете зеленита лаина едно е сигорно и то е доказано с клинични изследвания, че марихуаната води до психическо и физическо изтощение, трайна умора, прогресивно затъпяване, нарушение на нормалните социални контакти и поява на тежки психози. Ние от Топ Преса имаме огромното желание да ви отвратим от наркотиците, това е една нелесна задача към която се стремим и чрез серия от публикации ще се опитаме да ви запознаем с вреда която носят те.

Joint-KillМарихуаната предизвиква ярки възприятия, повишено самочувствие и сексуално желание, водещо до рисково поведение. Ефектът на канабисът зависи от видът му, начина на приемане, предишния опит, очакванията на употребяващия и от смесването му с други вещества. Продължителната употреба води до:
Негативни настроения и нагласи
Намалена способност за концентрация
Нарушени волеви процеси
Формиране на психическа зависимост
Респираторни заболявания и рак на белите дробове
Прекратяването на употребата е придружено с гадене, повръщане, безсъние, раздразнителност.

Марихуаната обикновено е зелена на цвят, но може да бъде оцветена в различни оттенъци на сиво, кафяво или лилаво в зависимост от сорта, условията на отглеждане, начините на приготвяне и съхранение. Има специфичен мирис, който се определя от съдържащите се в нея терпени и може да се опише като наподобяващ мента, лимонова кора, борова смола и сено.

В различните младежки субкултури се използват различни жаргонни наименования на марихуаната – от класическите „трева“ и „ганджа“, през заемките от английски език „джойнт“ и „Мери Джейн“, до чисто българските „коз“, „сас“, „джанка“, „чадел“, „джонга“, „дискове“ и др. Самоделната цигара с марихуана обикновено се назовава „джойнт“, „коз“, „масур“ или „конус“. Изсушеното съцветие носи името „глава“. Ето и някой други названия-блаженство, грас, джинджифил, жожоба, индийски коноп, Марийка.
Употребява се най-често чрез пушене, но може да се консумира сурова или да влиза в състава на различни напитки и ястия, например манагуа. Пушенето обикновено става под формата на самоделно свити цигари или в различни приспособления – лули, бонгове, наргилета.

Марихуаната усилва текущото настроение, предизвиква лека еуфория и забележимо изостряне на всички сетива, променя себеоценката и усещанията за пространство и време. При високи дози е възможно да се наблюдават слаби халюцинации, предимно при хора, които имат опит с употребата на халюциногени. Наблюдават се по-често слухови, отколкото зрителни халюцинации. Според употребяващите, „тревата“ има успокояващо действие и им помага да се справят със стреса; позволява възприемането по различен начин на музика и други изкуства.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса /от 16 до 22 Октомври 2015 г./

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене