Коледни бонуси само за пенсии под 300 лв.

Възрастните взимат с 40 лева отгоре

Коледни бонуси за всички пенсионери, които взимат под 300 лв., предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така добавки ще получат около 60 000 възрастни повече, отколкото при последното раздаване на великденски и коледни бонуси, пише „Стандарт“.

„Необходими са 52 млн. лв., за да се получат по 40 лв. отгоре с декемврийските си пенсии за всички, които получават до 300 лв.“, заяви Ивайло Калфин. Това означава общо малко под 1,2 млн. пенсионери. Вицепремиерът Калфин и шефът на НОИ Бисер Петков представиха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г.

От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 2,5% по швейцарското правило. Така средната пенсия ще нарасне с около 11 лв. и ще достигне 331 лв. От средата на годината минималната пенсия за стаж и възраст пък ще нарасне от 157,44 лв. на 161,38 лв., а социалната пенсия за старост – от 115,15 лв. но 118,03 лв. Таванът на пенсиите остава непроменен – 910 лв. С увеличаваното на възрастта за пенсиониране с 2 месеца от 1 януари и възможността за предсрочно пенсиониране при недостиг на възраст до 12 месеца, догодина в пенсия
ще излязат 8000 души повече от т.г. Така броят на новите пенсионери ще е около 64 000.

За втора поредна година правителството смята да замрази обезщетението за гледане на дете през втората му година – 340 лв. „Сегашната система стимулира майките да стоят по-дълго вкъщи и да не се връщат на работа“, коментира Калфин. Той обясни, че се търсят начини да се подпомагат работещите родители. „С увеличаване на сумите, които се изплащат за втората година, се върви в обратна посока“, смята Калфин. Без промяна ще бъде и минималния размер на дневното обезщетение за безработица – 7,20 лв. Бюджетът на Държавното обществено осигуряване през 2016 г. за първи път ще надхвърли 10 млрд. лв. От тях 8,7 млрд. е за плащане на пенсии. Сумата е с 319 млн. лв. повече от т.г.

Социалният министър ще наложи 7,5% ръст на минималните осигурителни доходи за секторите, в които не са водени преговори между работодатели и синдикати. Става дума за около 45 икономически дейности. Изключение ще има само за работещите в производството на тютюн и тютюневи изделия – там осигурителните прагове остават без промяна. Без промяна ще бъде максималният осигурителен доход – 2600 лв. Увеличава се обаче минималния осигурителен праг за земеделските стопани – с 30 лв. до 330 лв.

Междувременно НОИ откри новото си хранилище за архиви в с.Невестино, Кюстендилско. На площ от 576 кв. м това е най-големият архивен център на института. В него се съхраняват разплащателни ведомости и документи на над 6400 осигурители, прекратили дейността си без правоприемник от областите Кюстендил, Благоевград, Перник и София. Сред тях са металургичният комбинат „Кремиковци, „Стомана“ АД – Перник, БГА „Балкан“, „Балканкар 6-ти септември“, „Чугунолеене“ АД – Ихтиман, АПК „Средец“ и др.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене