Политиката и бизнесът в Югозапада гръмнаха: Защо ние трябва да вдигаме икономическия стандарт на столицата?!

photo_verybig_538172_0

Кметовете, представители на бизнес организации и неправителственият сектор са недоволни от определянето на Югозападна България като високоразвит ико­номически район, от което се намаляват средствата по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Този показател е нереален, заради включването на столицата в региона.

 Екип Топ Преса

 Николай ГЕОРГИЕВ – експерт

В официално писмо до вицепремиера по европей­ските фондове Томислав Дончев, бизнеса и политиката в югозапада на­стоява София да бъде обособе­на като отделен икономически район, което ще гарантира реал­но разпределяне на средствата по тази европейска програма.

Според Регионалния план за развитие на Югозападен район за периода 2014 – 2020 г., София е с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението през 2010 г. – 22 486 лв. и изпре­варва значително останали­те области от Югозападния район. В сравнение с реги­оните в ЕС, Югозападният район се намира в по-благоприятно състояние, откол­кото останалите български райони, но все още степента му на икономическо разви­тие е под средното равнище в ЕС.

Писмото е инициирано от Сдружението на предприе­мачите регион Гоце Делчев и обсъдено на разширена среща с кметовете още пре­ди Великден, с настояване да бъдат променени дискри­минационните условия за целия Югозапад в насоките за кандидатстване по про­грамата „Иновации и конку­рентоспособност”, като се отчитат реални икономиче­ски показатели на развитие без София.

ДО Г-н Томислав Дончев, Заместник министър-пред­седател по европейските фондове и икономическата поли-тика Г-н Божидар Лукарски, Министър на икономиката на Република България Г-жа Даниела Малхасян, И.д. главен директор на ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ЕВРО­ПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ЗА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ“ ПРИ МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА, УО на ОПИК

Относно: Разпределение на средствата по териториални райони в Оперативна програ­ма „Иновации и конкурентос­пособност“ 2014-2020

Уважаеми г-н Томислав Дончев,

Уважаеми г-н Божидар Лу- карски, 

Уважаема г-жа Малхасян, Във връзка със стартиране на но­вия програмен период 2014-2020 бихме искали да изразим своето недоволство от ограничителните условия, наложе­ни на Югозападен район в Опера­тивна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020. Про­центът на съфинансиране, определен за Югозападен район, в който попадат об­ластите София град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил е с 25% по-ни­сък в сравнение с останали­те райони. За микро и малки предприятия е 45%, а за средни пред­приятия 35%. За останалите райони процентите са съ­ответно 70% и 60%.

Това е обявено в публикувания Про­ект на Насоки за кандидатстване по процедура „Подо­бряване на произ­водствения капаци­тет в МСП”.

Считаме тези ус­ловия за дискри­минационни за фирмите от област Благоевград, което налага спешна нуж­да от намеса и про­мяна в условията на съфи­нансиране на Програмата.

БОСНОВКА

Разпределението на съфинансирането е съгласно Насоките за регио­налната помощ за периода 2014-2020 г. на Европейска­та комисия, според които районите с БВП на глава от населението под 75% от средния за ЕС се допускат приоритетно до регионална инвестиционна помощ, тъй като основната цел на реги­оналната помощ е да се на­сърчи развитието на по-мал­ко облагодетелстваните региони на Европа. В пет от шестте района в България БВП на глава от населението е под 45% от средната стой­ност за ЕС, а в един регион (Югозападния) – между 60% и 75% от средния за ЕС. Това разпределение на БВП се дължи само и изключително на София град.

Според Регионален план за развитие на Югозападен район за периода 2014-2020 г., публикуван от Министер­ство на регионалното раз­витие, област София (столи­ца) е с най-висока стойност по показателя БВП на глава от населението през 2010 г. – 22 486 лв. и изпреварва значително останалите об­ласти от ЮЗР В сравнение с регионите в ЕС- 27 Югозападният район се намира в по-благоприятно състояние, откол­кото останалите български райони, но все още достиг­натата степен на икономическо раз­витие е под сред­ното равнище в ЕС. За целите на Ре­гионалния план е извършен анализ, в който е направена съпоставка на ЮЗР с други­те райони от ниво 2 в стра­ната по показателя БВП по текущи цени, като е изклю­чена стойността на София (столица). Само столицата формира дял, превъзхож­дащ 3 пъти заемащия вто­рото място сред районите от ниво 2 в страната. В този статистически експеримент останалата част от ЮЗР (четирите области – Благоевград, Пер­ник, Кюстендил и Софийска) заема трета позиция от „дъното” нагоре, над Северозападен район и Северен централен район.

Отчитайки и факта, че ЮЗР без София (столица) има население (834 хил. д.) близо до това на най-мал­кия район от ниво 2 (СЗР – 847 хил. д.), може да се направи изводът, че София може да съществува като седма ста­тистическа единица от ниво 2 и същевременно да бъде с директно управляемо разви­тие, за разлика от останали­те.

По данни на Национален статистически институт и Институт за пазарна ико­номика инвестиционната активност в област Благо- евград е далеч под средна­та за страната. През 2012 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи не превишават 47,6% от средните за страната, а преките чуждестранни ин­вестиции в предприятията от нефинансовия сектор са 3,7 пъти по-ниски от средните за страната. Преобладаващата част от предприятията в об­ластта се характеризират с ниска капиталова интензив­ност. Над половината от те­риторията на Благоевград по­пада под защитата на Закона за биологичното разнообра­зие, което ограничава маща­ба и характера на стопанска­та дейност в областта. Като резултат брутният вътрешен продукт на човек от населе­нието в област Благоевград е 63,9% от средния за страната, 26,5% от регистрирания в об­ласт София (столица) и 29,4% от средната стойност за ЕС.

В Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, одобре­на от ЕК е дефинирано, че според Института за пазар- на икономика „С най-мно­го на брой предприятия на 1000 души в България са областите София (столица), Варна, Бургас, Благоевград, Пловдив, а най-застрашени за устойчивостта им са ико­номиките на областите Кър­джали, Търговище, Монтана, Враца, Видин и Силистра“.

Предприятията в градове­те от районите извън Югоза­падния, в това число и спо­менатите големи градове Варна, Бургас и Пловдив ще получат съфинансиране как­то следва: за микро и малки предприятия – 70%, за средни предприятия – 60%. А малки градове като Гоце Делчев, Якуруда, Петрич и селски общини като Сатовча, Струмяни или Гърмен получават съответно 35% и 45% безвъз­мездни средства. Това поста­вя въпроса доколко разпре­делението на средствата за дълъг период от 7 години е справедливо за всички пред­приятия.

А в подкрепа на иска­нето за преразглеждане про­цента на съфинансиране България е член на ЕС от едва 8 години и рязкото на­маляване на процента на грантовете не отговаря на реалното икономическото развитие на страната и на ре­гионите.

 Гърция е член на ЕС от 1981 година и въпреки факта, че са членове на Съюза от 34 години за периода 2007-2013 интензитета на помощта за гръцкия бизнес е бил в раз­мер на 40% за Атина и Солун и 50% и 60% съответно за сред­ни и малки предприятия в останалата част от страната. Северна Гърция е непосред­ствен конкурент на фирмите, предлагащи стоки и услуги от Югозападна България, които още преди старта на новия програмен период вече са в условия на неизгодна липса на достатъчно средства за развитие.

 В изготвената Национална концепция за пространстве­но развитие за периода 2013- 2025г., като основен проблем е изведен: „продължаващо увеличаване на населението на гр. София с темпове, над­хвърлящи двукратно темпо­вете на нарастване на големи градове от същия ранг, кое­то застрашава полицентричното развитие в страната и балансираното развитие на съседните общини в ЮЗР и СЗР“.

 Включването на област Благоевград заедно с област София в един регион е реал­но ощетяване на бизнеса в Областта. Обединяването на Софийска област с Благо­евградска е абсурдно тери­ториално разделение, което трябва да бъде променено. Общините в Югозапада не са София, нелогично е бизнеса в Пловдив, Варна, Бургас и Русе да получава по-висок процент на грант отколкото фирмите в Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и другите селища от Благо­евградска област.

Стимулирането на един регион от страната със зна­чително по-висок процент на гранта по Европейски про­грами няма да реши иконо­мическите му проблеми. От европейските грантови схе­ми се възползват активни, работещи фирми, а не такива, които са на ръба на обявява­не на несъстоятелност. Тези работещи фирми и в момента се възползват от конкурент­ни предимства като ниска цена на труда например. До­пълнителните възможности, които са осигурени от ОПИК 2014-2020 ще доведат до негативно изкривяване на икономическата логика, при която фирма намираща се на 100 км. северно от София ще получи 25% по-висок грант от фирма, намираща се 100 км. южно от столицата.

Плановете за огранича­ване на фирми, възползвали се от европейските програми до момента, са меко каза­но нелогични. Логиката, че така ще останат средства за другите е неприемлива. Тези програми трябва да стиму­лират инициативните и креа- тивните фирми, тяхната роля не е социална. Всякаква ло­гика, целяща да разпреде­ля средства на принципа на всекиго по равно напомня за отминали времена, за които едва ли искаме да се сеща­ме.

Всичко изброено до тук създава потенциални риско­ве за усвояването на сред­ствата. Кой ще поеме отго­ворността, ако се стигне до там, че част от парите трябва да бъдат върнати в европей­ския бюджет?

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

  • Отделяне на София град от Югозападен район в седми отделен икономиче­ски район.

Управляващият орган на ОПИК 2014-2020 г. да вземе решение, с което да промени Насоките за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капаци­тет в МСП“, като максимал­ния интензитет на безвъз­мездната помощ в размер на 35% и 45% да се отнася единствено за бенефици­енти/кандидати с място на изпълнение на дейностите на територията на гр. София или област София. За всички останали потенциални кан­дидати от общини и области от Югозападния район да са приложими съответно 60% и 70%, в зависимост от катего­рията на предприятието.

Това правило да бъде спазвано и при следващите, предвидени за обявяване процедури за кандидатства­не по ОПИК 2014-2020, а така също и по останалите Оперативни програми, където горе­описаният проблем води до поставяне на ограничителни условия за достъпа на бизне­са до европейско финансира­не.

Разчитаме на вашето активно съдействие относно премахването на препят­ствията за развитие на бъл­гарските предприятия от югозападна България. Те разчитат на европейските средства, чиято крайна цел е повече работни места, по­вече инвестиции и платени данъци, по-голям експортен потенциал. В крайна сметка целта на членството ни в Ев­ропейския съюз е европей­ска икономика, а не боксуващи на място и фалиращи предприятия.

Настоящото писмо е подкре­пено от:

СДРУЖЕНИЕ НА ПРЕДПРИ­ЕМА ЧИТЕ РЕГИОН ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Кметовете на общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Разлог, Банско, Якоруда, Белица, Сандански, Благоевград, Кресна, Петрич, Струмяни и Симитли СДРУЖЕНИЕ НА ЮГОЗАПАД­НИТЕ ОБЩИНИ Народни представители на област Благоевград

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене