Унижението е най-силната човешка емоция

унижение

Повечето от нашите най-ярки спомени са свързани със силни емоции, независимо дали са положителни или отрицателни. Отрицателните, обаче обикновено остават по-дълго, дори когато събитието е отдавна отминало.

Учените доказаха, че най-силната емоция, преживявана от човека е унижението.

Психолозите Марте Отен и Кай Йонас провели две изследвания, в които мъже и жени чели кратки истории, включващи различни емоции и помолили участниците да си представят как биха се чувствали в представените сценарии.

В първото проучване изучавали унижението , гнева и щастието. Във второто сравнявали унижението и срама (напр. говорите грубо на майка си и тя се разплаква).

Учените използвали електроенцефалограма, за да запишат електрическата активност на мозъка. Те се интересували най-вече от две измерванията, които показвали увеличаването на когнитивната обработка и активация в мозъчната кора.

Резултатите показали, че чувството за унижение водело до повишаването на двата показателя, което води до усилена обработка на информация и голяма употреба на психически ресурси.

Това означава, че унижението е много силна и интензивна емоция, която има дълготрайни последици.

Може би унижението изисква повече психическа обработка, тъй като представлява сложна социална емоция, при която губим част от социалния си статус.

Чувството за унижение е изпитвал всеки поне веднъж в живота си. Някои хора не желаят да се показват след такъв инцидент, но има начини да се справим с това усещане.

Ето някои от тях:

– Опитайте се да намерите положителните страни на събитието . Може и да сте били унизени, но този, който ви го е причинил също не е представил най-добрата си страна.

– Ако сте разгневен, намерете начин да изразите гнева си. Потичайте в парка или изберете друга физическа дейност, която да ви разтовари. Важното е да не държите всичко в себе си, тъй като така ще ви е още по-трудно да се смирите и за забравите.

– Поговорете с приятел, на когото имате доверие. Той може да погледне на ситуацията безпристрастно и да ви подскаже как да действате по-нататък.

– Върнете се на работа или на училище и се дръжте както обикновено. Ако се държите странно хората ще се възползват от това, за да ви дразнят. Помнете, че останалите доста бързо забравят това, което не ги засяга.

– Научете се да се смеете над себе си. Така ще лишите от удоволствието тези, които ви дразнят.

– Помнете, че времето лекува. Може да ви се струва, че никога няма да преживеете случилото се, но в реалността повечето хората забравят след няколко месеца.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене