Делото срещу националистите бомбаджии, обвинени в поставянето на самоделна бомба пред офиса на политическата партия "Евророма" и в убийството на поддръжника на партията Малин Иванов, отново е спънато

Процесът срещу расистите бомбаджии е спънат

Н. Й. и А. А. в съда в Благоевград

ВКС връща дело за атентат на Софийския апелативен съд за преразглеждане

Натривки, взети от дрехите на четиримата националисти, ги заковават за взрива

Делото срещу националистите бомбаджии, обвинени в поставянето на самоделна бомба пред офиса на политическата партия „Евророма“ и в убийството на поддръжника на партията Малин Иванов, отново е спънато. Върховният касационен съд върна на Софийския апелативен съд (САС) делото не за първи, а за втори път заради неясноти, повторни експертизи и неспазени изисквания за обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства около взрива и последвалата смърт на 59-годишния Малин.

Предстои още много работа по изчистването на тези пропуски, а делото отива в САС, като там ще бъде разгледано от друг съдийски състав.
На 29 юни 2012 г. бомба избухна пред офиса на политическа партия „Евророма“ в Сандански и рани тежко случайно преминаващия активист на партията Малин Иванов. 59-годишният мъж издъхна от тежките си рани почти месец след взрива в столичната болница ВМА. Четиримата заподозрени бяха заловени броени часове след експлозията, като прекараха известно време и в ареста.

Натривки, взети от дрехите и от ръцете на подсъдимите, са доказали съпричастността им към случилото се, твърдят разследващите, но вече няколко години процесът буксува.

„Експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните. Само един от тях е дал съгласие за изследване с полиграф. Няма политически елемент при мотивите за взрива. Той е изцяло по криминални подбуди“, уточни навремето Цветан Цветанов.

След няколко месеца четиримата националисти са обвинени в умишленото умъртвяване на Малин, извършено по особено мъчителен начин и по расистки подбуди, чрез поставяне на публично място на самоделно взривно устройство.

След над 3 години умуване задържаните бяха оправдани от Окръжен съд – Благоевград, през 2016 година, но присъдата бе протестирана от прокуратурата. По-горната инстанция обаче потвърди решението и четиримата мъже, сочени за извършители, бяха оправдани повторно през 2019 година. Исковете на съпругата и децата на починалия Малинов за обезщетение бяха отхвърлени като неоснователни.

След пореден протест от страна на държавното обвинение делото бе разгледано от Върховния касационен съд в края на май 2020 г., а на 8 юли същата година излезе и решението, според което делото се връща за разглеждане от Апелативен съд – София. В мотивите си върховните магистрати посочват, че са налице сериозни процесуални нарушения при събирането и обсъждането на доказателствата по делото.

Същият сценарий се повтори преди дни, когато ВКС отново прецени, че делото трябва да бъде върнато на САС за преразглеждане. Процесът стига до върховните магистрати два пъти, но те не допускат продължаването му заради грешки. В момента някой от обвинените за взрива и смъртта на Малин са под домашен арест, а други са навън срещу парични гаранции от по 10 хилядарки.

„При новото разглеждане на делото следва да се отстранят допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила, като се извърши комплексен и пълен анализ на всички доказателства“, пише в решението на ВКС.

Дучето подкрепя обвиняемите

Пред съдебната зала за кратко се появи и бившият председател на националния фен клуб на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето, който пристигна от столицата с приятели, за да подкрепи арестуваните националисти, които са членове на фен клуба на благоевградския „Пирин“.

Дучето изразява подкрепа

Дучето изразява подкрепа

По време на заседанието съдебната палата бе окупирана от приятели, роднини и симпатизанти на ВМРО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене