Апостол Апостолов – кмет на община Симитли, пред ТОП ПРЕСА: Миналата година бе обра за Симитли, тази ще бъде още по-добра!

200-02-81-Apostol-Apostolov-new

Симеон ВАЛЕНТИНОВ

Апостол Апостолов – кмет на община Симитли. Роден е на 10 май 1960 г. в Симитли. Женен, с три деца и с две внучки. Завършил е Висшия икономически институт / сега УНСС/ в София, специ­алност „Финанси и кредит“. Работил е като специалист по приходите в бившия Ок­ръжен народен съвет в Благоевград и в отдел „Дър­жавен финансов контрол“. По-късно се занимава с час­тен бизнес. От 2003 г. е кмет на община Симитли вече трети пореден мандат.

  • Г-н Апостолов, добра година ли изпрати община Симитли?
  • Наистина за община Сими­тли 2014-а бе добра година. И аз се връщам на деня, когато деца дойдоха в кметството като коледарчета. Към тради­ционните пожелания за здра­ве и успехи те прибавиха – и повече европейски пари. Това е нещо, което е неразривна част от живота ни през по­следните години. Трудно може да се инвестират средства в големи инфраструктурни про­екти, като се има предвид, че капиталовите разходи в общи­на като нашата са от порядъка на 400-500 хиляди лева на го­дина.
  • Какъв е общинският бю­джет и колко европейски средства са „влезли“ в общи­ната през последната година?
  • Бюджетът е около 10 млн. лева, а имаме европейски про­екти със сключени и подпи­сани вече договори за около 25 млн. лева. Една част от тях, някъде около три милиона лева, са предим­но по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Гърция, останалото е свър­зано с инфраструк­турни проекти.

За мен може би най-значимият е проектът за подмя­на на водопровода и канализацията на двете села – на Долно Осеново и на Полето. Другият е за голямата спортна база, която ще запо­чне да се строи в Симитли на мястото на сега съществува­щата. Почваме ремонт и на три читалища – в Симитли, в Поле­то и в най-голямото ни село – Крупник.

  • През 2012-та село Черни- че бе обявено за евросело на годината заради многото реа­лизирани проекти по европрограми, там случва ли се нещо ново?

– Един от най-значимите до­говори, които подписахме през декември, е на стойност два милиона лева за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Черниче. С този проект завършваме целия цикъл, който включва подмяна на водопровод и канализация, асфалтиране на всички улици, подмяна на тротоарите.

  • Как се отразяват всички тези проекти реално върху жи­вота на хората в общината?
  • Аз мисля, че се отразяват много положително на хората. Прави впечатление, че в на­шата община хората не ходят с наведени глави, напротив, ходят с вдигнати глави, усмих­нати, със самочувствие. Още повече ние обръщаме много голямо внимание на частните инвеститори. Преди да ста­на кмет думата „бизнесмен“ в общината беше нещо като мръсна дума, сега нещата са съвсем други. Ние сме подали ръка на бизнеса не само от Си­митли и района, но и от Европа, защото имаме вече инвести­тори и от Холандия, от Италия, от Русия. Холандската фирма прави шлюзове за инстала­ции за отпадни води. Руската фирма в момента започва про­изводство на лампи за т. нар. Лед-осветление. Италианците, които са от седем-осем месе­ца в нашата община, усилено подготвят едно предприятие за пелети, а също така и пред­приятие за подправки за пици. Много от хората, които инвес­тират в Симитли, работят по европейски програми. Ние им помагаме при подготовката на проектите, в установяването на контакти с консултантски фирми.
  • Вече има индикации, че са на път да се решат и някои от дълги години отлагани про­блеми – за моста над Струма в Симитли, свлачището над кв. „Ораново“…
  • Почти решен е проблемът с моста, който свързва цен­тралната част на Симитли с квартал „Ораново“, строен от германци през Втората светов­на война. Временно до същия мост ще бъде монтиран друг, също така железен. Но искам да кажа, че имаме готов ра­ботен проект за на­пълно нов мост. На наша територия ще бъдат построени още два моста до­година, като запо­чне изграждането на лота от автома­гистрала „Струма“. Така че, ако сега няма един мост, след три години ще има три моста на територията на об­щина Симитли над река Струма. Започна работа­та и по свлачището, надвисна­ло над кв. „Ораново“, което се оказа може би най-голямото в България. То ще погълне дос­та средства, но новото прави­телство ни подаде ръка и вече има фирма ,която е започнала геодезическото заснемане на обекта.
  • Споменахте за нова спорт- на база в Симитли, като бивш спортист е известно, че под­държате спорта и темата ви е много близка.
  • До година и половина най-вероятно ще имаме може би най-добрата спортна база в нашата община. Изграждаме един страхотен спортен ком­плекс в село Крупник. Отделно от това в общинския център ще започне изграждането на многофункционална зала за всякакви видове спорт с мес­та за около 1500 зрители. Ще бъде направено обновяване на футболния стадион, като се направят всички екстри – с осветление, козирки на трибу­ните и т. н. Ще има и басейни, тенискортове на самия ком­плекс, въобще всичко, което може да се направи в един модерен европейски спортен център. Ще кандидатстваме следващата година пред Ми­нистерството на младежта и спорта за изграждане и на един покрит плувен басейн. Това се надявам да се случи през 2014 г.
  • А какво се прави за духовното развитие и културния жи­вот в общината?
  • Отдаваме голямо внимание на работата в читалищата и самодейните състави. Знаете, имаме голям кукерски фести­вал, който правим ежегодно всяка втора събота на януари месец. Тази година, той е вече под патронажа на Министер­ството на културата.

Всички храмове в общината в по-големите населени мес­та, а вече и в по-малките, са осветени. Освен това са добре поддържани, за което влага­ме доста средства, Наскоро довършихме една нова черк­ва в село Железница, където нямаше храм. Строи се още една черква с уникална камен­на зидария в село Тросково. В рамките на шест-седем година построихме над 40 паракли­са в нашата община и всичко това ни кара да се сравняваме с една малка Света гора. Аз виждам едно добро бъдеще за община Симитли.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене