Тони Асийски: Не искам повече да изпращам на летището мои приятели, без да знаем кога пак ще се видим!

Преди броени седмици БСП проведе своя конгрес на който бе избран нов лидер. Корнелия Нинова замени на постапредседател на БСП Миаил Миков, даде заявка за твърда опозиция на ГЕРБ и даде път на младите кадри на БСП. Тони Асийски и Милена Милошева са две доказани имена на младежки лидери в Благоевград и Перник. Специално за читателите на в. „Топ Преса“ двамата млади политици от партията – столетница се съгласиха да споделят своите виждания за бъдещето на БСП и на страната. Ето ги…

Георги АРГИРОВ
Антон Викторов Асиски е на 33 г., магистър по право. Завършил е висшето си образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Работил е като Юрист в Общинска и Областна администрация – Благоевград. Бил е служител в банкова институция. Към настоящия момент е юрист към електро разпределително дружество и Общински съветник в ОбС – Благоевград от листата на БСП.
– От кога си член на БСП? С какво те привлече партията и лявата идея?
-Член съм на Българската социалистическа партия, откакто се помня. В партията ме привлякоха три неща – емоцията, хората и каузата. Каузата да има повече справедливост във всички сфери на живота, емоцията да не си безразличен към случващото се около теб, да ти пука в каква България живееш. И хората – тук срещнах много мои връстници, които мислят не само за собственото си развитие, които са избрали да останат в България и искат по-добра среда за живот за всички.
– От кога си член на ръководството и какъв пост заемаш/ си заемал?
– Изпълнявал съм всички възможни функции в една основна и младежка партийна организация. Преди всичко обаче работата ми в БСП винаги съм приемал за доброволческа, в тази връзка постовете съвсем не са най-важното. Радвам се, че и приятелите ми в партията мислят по същия начин, така се работи много по-лесно и се създава много по-успешен екип.
– На последния конгрес на БСП освен нов ръководител – Корнелия Нинова, има и доста млади хора, кадри на социалистическата партия, които бяха избрани на ръководни постове. Мнозина смятат, че БСП е партията на бабите и дядовците, твоят коментар?
– След избора на Корнелия Нинова за председател се усеща нова енергия и хъс за работа в членовете и симпатизантите на БСП. Голяма част от нас разбираха нуждата от промяна в поведението на БСП и на последния конгрес тя се случи. За първи път на този форум се гласува за отделна младежка листа за членове на Националното ръководство. В ръководството попаднаха много млади и активни хора, сред които сме аз и Ваня Маникатева, което от своя страна представлява една добра оценка за работата на цялата младежка организация в Благоевград
– Ти и Ваня Маникатева сте представители на Благоевград, ако така мога да се изразя. Какви точно са вашите постове?
– Съвсем скоро ще се сформират работещите органи и комисиите в новото Национално ръководство. Най-вече като млади хора трябва да работим в насока да създадем условията, за да останат младежите в България. Един млад човек има нужда от три неща:
1. Да получи качествено образование
2. Да намери професионалната си реализация.
3. Да живее в нормална и сигурна среда.
С оглед на нарастващата безработица и бедност в страната, в момента се наблюдава тенденцията бедна България да изнася обучени специалисти за богата Европа. Вярно е, че младите искаме да видим различни страни, да придобием опит в по-развитите, но работа на всички политици е да направят пътя за връщане и реализация в България възможен. Не искам повече да изпращам на летището мои приятели, без да знаем кога пак ще се видим, много е тягостно и обезсърчаващо.
– От есента на 2015 година ти си общински съветник от листата на БСП в ОбС – Благоевград. Какви бяха твоите предварителни очаквания, оправдаха ли се или с нещо се изненада?
– Като цяло очакванията ми се оправдават. Изненадва ме пасивното поведение на голяма част общинските съветници. Правят се предложения без ясни мотиви за това и същите чинно се гласуват от сформираното мнозинство в местния парламент. В определени случаи мога да каже, че икономическият и личният интерес надделяват над обществения. Според мен върху този общински съвет продължава да седи сянката за задкулисни договорки и схеми.
– Как виждаш своята работа като общински съветник в настоящия общински съвет?
– Към настоящия момент групата общински съветници има поведение на градивна опозиция в местния парламент, като същевременно се стремим да посочваме грешките на кметската администрация, но без да пречим на реализирането на важните за община Благоевград политики. Направихме редица предложения за подобряване жизнената среда и условията на труд на търговците на открития пазар в Благоевград. Обявихме се срещу готвените съкращения и закриване на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и др. Разбира се, трябва още по – ярко да защитаваме собствените си позиции и изразяваме по-голяма критичност към работата на настоящия кмет и неговата администрация.
– Би ли влязъл по-активно в политиката? Например да се кандидатираш за депутат или за общински съветник през следващ мандат.
– В работата ми в БСП винаги съм вярвал, че трябва да се работи в полза на по-голямата част от обществото. Имал съм възможност да бъда част от много кампании на левицата и знам, че моята дейност, както и тази на другите млади хора в партията, е видима за всички. Смятам, че всеки млад е натоварен с това да се доказва всеки ден – и в професията си, и в партията, и в обществото. Усилията винаги се възнаграждават и не е задължително това да става чрез депутатски пост или място в местния парламент. За мен е важно да имам комфорта, че съм постъпил правилно и не съм изневерил на обещанията, които съм поел.
– Как би коментирал настоящата политическа ситуация в страната?
– Моите наблюдения са, че понякога българите гледаме на политиката като на футболен мач – не е важен само крайният резултат, но и каква е била играта на терена. С Корнелия Нинова мисля, че имаме точно този капитан, който ще се старае винаги да сме на ниво. От доста време в нашата партия не сме си говорили за победата, налегнал ни е комплекс от допуснатите грешки, но нямаме самочувствие за добре свършената работа. Тук е ролята на новия председател, знам, че тя може да вдъхне и кураж, и самочувствие. Що се отнася до твърдия курс на опозиция, то тя неведнъж е показвала, че не я е страх да казва нещата с истинските им имена и да се изправя срещу най-силните на деня.
България днес се намира в икономическа и политическа криза. Наблюдаваме партия, която е управляваща опозиция и такава, която вече оттегли подкрепата си за правителството. Закриват се структурно-определящи предприятия, а премиерът не знае кой е собственикът им. Безработицата расте и хората все повече обедняват. Взимат се заеми, а няма пари за младите майки и хората в неравностойно положение. Все още сме най-бедната страна в Европейския съюз. Тук е ролята на БСП да покажем, че може да бъдем коректив на сегашното управление на страната.
– Би ли направил кратък коментар на бившето и настоящето ръководство на БСП в общината и областта?
– Със сигурност са допускани грешки в дейността на областните и общински ръководства в Благоевград, но ние дължим уважение към всички тези, които независимо от тежките моменти са запазили структурата и единството на партията. Това са хората, които с работата са ковали и защитавали политиката на БСП. От друга страна както на местно, така и на национално ниво има хора, които вече трябва да седнат на резервната скамейка, но това е тема на открит и честен разговор помежду ни.
– Според теб БСП готова ли е за нови избори – без значение парламентарни – предсрочни или редовни; президентски? Тук можеш да коментираш президента Росен Плевнелиев, кой би бил ваш кандидат за предстоящите през есента президентски избори.
– БСП е винаги готова за избори, били те предсрочни или редовни президентски. Обстановката в страна е такава, че предвеща това правителство да не изкара пълния си мандат. Наред с пагубното управление на държавата сме свидетели и на слаб президент, който не може да се справи със задълженията си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене