Сатовча след пороите – откъснати села, напукани къщи, свлечени пътища (СНИМКИ)

сатовча-свлачеще

Бедствено остава положението в община Сатовча след поройните дъждове. Две свлачища откъсват стотици хора от света. Обилните валежи са причина за напукани къщи, срутени пътища и много страх у хората в селата Осина и Плетена. Евакуират по спешност цяло кметство и местния лекар в Туховища.

Страшен тътен събужда жителите на сатовчанското село Плетена, по време на проливните дъждове в неделя рано сутринта. Обилните валежи пропукват асфалта, земна маса повлича водопровода на селото и нанася сериозни щети на няколко къщи.

„Там е активиран свлачищен процес, който е бил пасивен над 10 години. Отводнили сме, там където е нарушена инфраструктурата, за да не се засилва свлачищния процес. На много места има запуша канализация, паднали подпорни стени, отнесени ниви, имоти“, каза за E79news кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Десетки са засегнатите домакинства. Хората се притесняват за домовете си и част от тях се евакуират. Откъснат е единственият път до детската градина и училището в селото.

„Пораженията са големи. Ето това свлачище става от ден на ден все повече. Хората от тая къща ще се изнасят всеки момент, тази оборска постройка ще се събори, животните ги изнесоха“, коментират превъзбудено жителите на селото.

Друго свлачище заплашва пък да откъсне цялото село Осина от света. До населеното място има един път и няма алтернатива на него. Прокаран е по стръмен скат. След дъждовете в края на миналата седмица пътят е свлечен на две места. На едното има останали 3 метра от асфалта, а на другото подпорната стена под платното е застрашително поддала. При следващ порой, стотици жители на населеното място, ще останат откъснати от света. А в края на тази седмица метеоролозите предвиждат обилни превалявания в цялата страна.

„Пред мен е село Осина, с около 800 жители, които нямат достъп от никъде другаде като пътна отсечка. Това е единствената пътна връзка. Оформил се е вертикален скат от над 20 м. към дерето“, поясни още общинският кмет Арбен Мименов.

Свлачищата засягат и трето населено място в община Сатовча – село Туховища. Сградата на кметството в селото е на път на рухне всеки момент.

„Серизно е положението и в село Туховища. Сградата, която е общинска собственост, и се помещават там, лекаря и кметството, е наклонена в момента. Днес или утре трябва да евакуираме лекаря и кметството, защото така е наклонена, че вратите вътре не могат да се затварят“, уточни още Арбен Мименов.

Очаква се областният управител на Пиринско Бисер Михайлов и специалисти да констатират на място последствията от природното бедствие, за да бъдат взети спешни мерки за справяне със създалата се ситуация.

„В момента правят огледи на нанесените щети в следствие на бурята и проливните дъждове. След като постъпят ще бъдат препратени към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към МС, където да кандидатства за средства за справяне с това бедствено положение“, каза областният управител на Пириниско Бисер Михайлов.

Нанесените щети по пътната инфраструктура са с прогнозна стойност над 400 хил. лв.

108869-satocha-svlachishta-08

108870-satocha-svlachishta-65

108872-satocha-svlachishta-15

108878-satocha-svlachishta-72

 

108879-satocha-svlachishta-83

 108880-satocha-svlachishta-85

108881-satocha-svlachishta-88

108876-satocha-svlachishta-38

www.e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене