Какво се случва обаче, когато в още в първата социална институция а именно детската градина, се забелязва „пропукване“, слабости и порочни практики?!

АНАЛИЗ ТОП ПРЕСА! Има ли порочни практики в детските градини?

Образованието е в сърцето на личното и обществено развитие. Неговата мисия е да осигури на всеки човек възможност да развие напълно всички свои таланти и да реализира своя съзидателен потенциал. Новата парадигма във възпитанието поставя детето в центъра на педагогическия процес. Детето се приема за най-висша ценност и неговото право на пълноценно развитие и саморазвитие е неприкосновено.

Детските градини у нас изпълняват две важни задачи. Първата е социална – осигуряват помощ на родителите при отглеждането на децата и им дават възможност едновременно да работят и да се грижат за малките човечета. Втората , и далеч по-важна задача, е възпитателна. Детската градина е първата степен в образователната система у нас и се грижи най-вече за възпитанието и социализацията на децата. Усилията на детските учителки са съсредоточени върху това детето да расте като самостоятелна и уверена личност, да усвои умения за общуване и работа в екип, да овладее добре родния си език и да се научи да го използва правилно, да обогати речника си, да опознае света и природата около себе си, да придобие първи математически познания, да опознае тялото си и да расте здраво и жизнено…и всичко това чрез игра. За да може един ден тази малка сладка въртележка да се превърне в уверен, знаещ и можещ млад човек, който умее да носи отговорност за себе си и собствения си живот.

Какво се случва обаче, когато в още в първата социална институция а именно детската градина, се забелязва „пропукване“, слабости и порочни практики?!

Само преди броени дни стана ясно,  за  поредната порочна практика в детски градини,  градини  отказали с безумни аргументи прием на дете с аутизъм. Като на майката е казвано, че предпочитат дете с „умствена изостаналост“, но не и такова като нейното.

Майката на детето с аутизъм ходила от градина на градина, за да се моли детето ѝ да бъде прието. По думите й обаче в момента, в който видят сина ѝ, педагозите или казвали, че няма места при тях, или твърдели, че не могат да приемат точно такова дете. Най-скандалното, което е чувала, е, че те предпочитали дете с „умствена изостаналост“ например, но не и такова като нейното. За това разказа в интервю пред Нова телевзия Сибила Колева, майка на 5-годишното дете.

В повечето масови детски градини по принцип се осигуряват ресурсни учители, за да се грижат за децата със специални образователни потребности. Но има и други детски градини, в които има специални групи само за деца със специални потребности. Към такава се била насочила и Сибила. Детето ѝ е било прието в масова детска градина, но тя го е отписала.

„Моят син е на 5 години и е с аутизъм. Записах го в масова детска градина, за да се социализира с другите деца, но това не се случи. Два пъти седмично по 30 минути ресурсен учител посещаваше въпросната детска градина. Психологът почти винаги отсъстваше. Когато попитах учителите от масовата детска градина защо има обявени места за прием за деца със СОП, щом не знаят как да се справят с тях, те ми отговориха, че държавата ги принуждава да обявяват такива места. Затова потърсих в социалните мрежи в група за други детски градини“, разказала тя.

„От 117 детска градина „Надежда“ директорът сам се свърза с мен за прием на детето ми. Подадох документи с огромна надежда, че там ще се случат нещата. След месец отидохме на комисия от детската градина, за да видят сина ми, но получихме отказ под претекст, че няма места“, споделя майката.

„Отидох в 59 детска градина „Елхица“, отново отидохме на комисия. Накараха ме да попълня няколко формуляра, след края на разговора учителката на въпросната група за деца със СОП, че места има, но че има записани седем деца с аутизъм, но от детската градина търсят да запишат дете с детска церебрална парализа или умствена изостаналост. Това е абсолютна дискриминация. Моят син има право да бъде в тази детска градина, защото отговаря на всички изисквания“, смятала Сибила.

По нейни думи в район „Младост“ има единствено две детски градини за деца със специални потребности. „Мисля да си търся правата, защото след моята публикация в социалните мрежи, много майки се свързаха с мен и ми споделиха, че не се посмели да се изправят пред цяла България и да говорят за този проблем. Не можем повече да търпим нашите деца да бъдат отхвърляни като някакви ненужни вещи. По закон трябва да водим децата си на детска градина и училище, но държавата не осигурява такива специализирани учебни заведения“, казала тя.

Двете детски градини за специализирани нужди, в които Сибила Колева е искала да запише сина си, са запазили мълчание по темата.

Друг случай на агресия също трябва да провокира  дискусия по темата, след като се появиха кадри, преди месец на които се вижда, че възпитателка малтретира деца в детска градина във Велинград.

По този повод, на  въпрос какво отключва такава агресия, психологът Христо Монов отговорил  в интервю, че когато има напрежение да запишеш детето си в детска градина, когато не достигат кадри, когато се наемат случайни хора, тогава агресията се превръща в закономерност.

И докато системата не се промени, порочните практики в детските заведения ще продължават да са  правило, а не изключение. Едва ли има нужда да си припомняме хубавата поговорка за първите седем години, за да се убедим колко е важно учители и родители да си помагат и партнират във възпитанието на децата. Детската градина е едно от първите места, където най-важните възрастни за детето – тези, с които то прекарва най-много време, е хубаво да си подадат ръка.!

 

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search