Мюсюлманите стават колкото християните до 2050

107046-koran-obraboten

Ново демографско изследване разкрива, че до 2050 година е възможно мюсюлманите да достигнат, и дори да надминат, християните в световен план. Тази статистика е направена от непартийната организация Pew Research Center, която прави демографски, социални и религиозни изследвания, информира bTV.

Според статията, публикувана в сайта на организацията, хората изповядващи ислям ще се увеличат неимоверно през следващите години, като ще достигнат своя пик през 2050 година. Тогава ислямът ще се превърне във втората най-широко изповядвана религия в света. Броят на християните в Европа спада, като учени очакват да се понижи с около 100 милиона души и общият им брой да достигне 454 милиона.

Хората, изповядващи християнство, ще останат най-голямата група в държави като Франция, Великобритания и Австралия. В същото време нарастващият брой мюсюлмани ще достигне почти същите демографски стойности в най-развитите европейски държави, като ще направи скок от 5,9% на 10% от общото население.

По това време ще се наблюдава и увеличение на останалите световни религии, както и на нерелигиозните общества. Глобалното будистко население ще наброява същите размери както през 2010 година (8% от световното население), а Индия ще остане с мнозинство, изповядващо хинду религията.

Според Конрад Хакет, главен демограф на изследването, единственият водещ фактор за това изменение е високата раждаемост сред народи, изповядващи ислям. Според статистиките в мюсюлманските общества се раждат средно по 3,1 деца на една жена, а християните са втори – с 2,7 деца на една жена.

До 2050 година мюсюлманите ще съставят до 30% от световното население с 2,8 милиарда поклонници, а християните ще бъдат само с процент повече – 31% с 2,9 милиарда поклонници. Исторически, това се е случвало само веднъж между 1000 и 1600 година, когато ислямът се е разпространявал по-бързо и мюсюлманските държави са просперирали, а населението на Европа е било опустошено от зарази.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене