Можеш да съществуваш, където печелиш пари, но живееш истински там, където си и нематериално щастлив, където имаш корени, семейство, детски спомени.

Как една обява за Пирин текс в Топ Преса предизвика нечуван политически и икономически дебат?

Преди няколко дни, Топ Преса публикува обява на фирма „Пирин-Текс, която търси за свои чуждестранни работници апартамент/къща под наем. Анализа на коментарите под самият пост, за пореден път показаха, колко е еволюирал мирогледа на българина, и по конкретно на хората от нашият регион…

И за да бъдем напълно обективни, ще разгледаме няколко от тях.

Ариф Ходжа

„Умуването, мислене и представа, че работодатели като Ролман са виновни е напълно погрешно ! Предайте вашите въпроси на министерство финанси и до премиера на НС ,защо аджаба е гласувано минимална работна заплата за българи на тази стойност и защо работодателите не искат да надвишават повече от определеното !?. След като няма единство и сплоатеност у един народ ,а е свикнал на повърхностно мислене и вярващ в разни интриги ,вицове и п.р.То този народ ще се върти в омагьосан кръг нон стоп до сетния си час .“

Pepi Ormanov

Ариф Ходжа тежко на народ разделен!“

Гергана Белянова

Пепи Орманов „Пита се кой го разделя? Някой има интерес! Докато нямаше работа в градЪ всичко живо там се препитаваше!“

Гергана Белянова

Пепи Орманов „Ами тогава беше в началото на демокрацията ! Аз питам защо? И как не всичко живо -4000 човека бяха . Или искате и хората с образование там да са работелиЕстествено ,че трябват и учители,и лекари,и адвокати . Все пак има и други професии нали? А и никой никъде не задържат? Никой работодател насила не държи работника! Свят голям! Както за нас ,така и всички останали по света. На кой ,където му харесва. И където му е изгодно. И всеки намира начин да се спасява. Един е България,друг в чужбина. Нали затова се радваме ,че границите са отворени.“

 

Да, хората от Гоце Делчев и региона са с различно мислене, което е чудесно и е тяхно право. Но ако се върнем назад във времето, когато фирма „Пирин-Текс“ се отвори в  нашия град, няма как да не си спомним, че тя даваше работа на хиляди хора от града и региона. Няма как да не си спомним и че всички се хвалеха, че в тази фирма всичко им е изрядно, че нямаше друга фирма в Гоце Делчев и региона в която да има и синдикати, които бяха в помощ на хората.

Няма как да не си припомним, че именно тази фирма организираше безплатни прегледи на своите работници, и още куп мероприятия.

Как да не си спомним, че пенсионираните вече хора, могат да се радват на пенсията си, именно от тази фирма, която ги осигуряваше абсолютно прозрачно.

Но нека продължим коментарите…

 

Neli Manahova

„Да ги настани на хотел нали му работят без пари г Делчев изгонете го тоя Пирин текс и без това се подиграва с трудъви“.

О. Ф.

„Да идват хората,да заповядат!

Значи в цял свят българина да може да живее,а чужденеца не може.

Български училища в Германия, Гърция, гръцки острови,в Египет,в Дубай и къде ли още не“ ……..

Георги Янев

О. Ф. „Вие познавате ли манталитета на тези хора. Бил съм в Афганистан и го познавам. Тук в София имам контакт с двама сирийци. Сме те са в родово общинния строй все още.

Освен това, когато българите отиваме да работим в чужбина, отиваме с всичките необходими документи и минаваме легално през границата. Не заминаваме само със смартфона си“

Георги Янев“ да сега така минаваме , преди 2007 как минавахме? Дано никога не сме на мястото на тези хора или на по-вечето от тях.“

Георги Янев

Emil Mollov „Минавахме си със задграничните паспорти.

Колкото до тези хора, те обикновено са без образование и трайни трудови навици. Впрочем, как мислиш, че са пристигнали тук. Решили и тръгнали, бягайки от бедността. Без документи и бедни, ама са платили на трафика ти по няколко хиляди долара и имат телефони от няколко хиляди лева.

И още нещо. Ислямът, който изповядват, няма нищо общо с този , който е у нас. Интерпретиран е доста различно от техните молли.“

Emil Mollov

Георги Янев „след като само минават през България защо трябва да имаме нещо против тях,да му мислят другите.“

Emil Mollov „Защото за този кратък период, който са тук, подбиват заплащането на българските граждани. Защо мислиш, че Ролман ги наема. Ще стоят няколко месеца и ще му работят за „паница леща“. После ще дойдат други за същото. А българските граждани на опашките за безработни или в чужбина.“

Pepi Ormanov

„Те ще намерят добри професионалисти и в г.(Неврокоп) Гоце Делчев но за тези стотинки, който плащат ще е много трудно.

Тези робовладелци са готови на

всичко само не и на нормално заплащане Европейско.“

Fatme Lapand

„Помнете, че и за вас така говорят ,като робувате по чужбина.“

 

Ясно се вижда, различното мнение по въпросите за заплащане и как така тези хора идват без документи..

Преди седмица, Топ Преса ви запозна със тенденцията за набиране на работна ръка от Непал, Бангладеш и Африка. От проучването което направихме, се оказа че тези хора имат нуждата и желанието да работят в нашата страна  напълно легално, но мудното отношение на нашите институции не го позволява.

Нека  разгледаме и  въпросът, относно заплащането.

Масова тенденция в България, да не говорим пък за Гоце Делчев и региона е да се работи „за жълти стотинки“.

Запитал ли се е някой, защо? Или пак само държавата ни е виновна?

Българина е иначе един прекрасен и трудолюбив човек, но относно сплотеност, видно от коментарите има още много какво да учи! Бъдете по толерантни!

 

А на изпроводяк нека ви напомним!

Допълнителният опит в чужда страна обогатява мирогледа, помага да си направиш равносметка, дава ти поглед от друга перспектива и поражда идеи как, чрез придобитите знания, можеш да подобриш себе си и респективно да станеш по-полезен за околните си и обществото. Кой, ако не ние, гражданите на собствената ни страна, ще направи нещо, за да бъде тя по-доброто място за живеене? Наша е отговорността да положим необходимите усилия, за да стане тя райското кътче, което може да бъде.

Можеш да съществуваш, където печелиш пари, но живееш истински там, където си и нематериално щастлив, където имаш корени, семейство, детски спомени.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search