Няма виновни за смъртоносния взрив пред клуб на „Евророма“ в Сандански преди 12 г

Върховният касационен съд оправда окончателно четиримата подсъдими за убийство по расистки подбуди през 2012 г. пред клуб на „Евророма“ в гр. Сандански.

Николай Йовев, Васил Георгиев, Александър Ангов и Стоян Ставрев са признати за невиновни за това, че на 29.06.2012 г. пред клуб „Евророма“ в гр. Сандански умишлено умъртвили Малин Илиев (починал на 29.07.2012 г.), като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на мнозина (чрез използване на поставено на публично място самоделно взривно устройство) и по особено мъчителен начин за убития.

С решение от 17.07.2019 г. на САС присъдата е потвърдена. С решение на ВКС от 15.05.2020 г. въззивното решение е изцяло отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

С решение от 19.03.2021 г. на САС първоинстанционната присъда е потвърдена. С решение на ВКС от 16.03.2022 г. въззивното решение е изцяло отменено и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

В хода на производството не е установено който и да е от четиримата подсъдими да е проявявал агресия по отношение на роми, да е бил в конфликт с пострадалия Анастаси М. или да е взимал участие в общи прояви (демонстрации, манифестации), или да е членувал в организация, в чиято основа да стоят расистки или ксенофобски идеи.

В мотивите на ВКС се казва, че съществуването на доказателствени източници, които подкрепят обвинителната теза – за евентуален мотив за извършване на деянията, за определени интереси и умения, свързани с изработването на самоделни взривни устройства и евентуално открити следи от химически вещества, които могат да бъдат използвани за изработване на такива устройства, категорично не са достатъчни да се прецени, че авторството на който и да е от подсъдимите е доказано. В тази връзка практиката на касационната инстанция е константна, че осъдителната присъда не може да почива на предположения, както и че житейските аргументи, които не се подкрепят от доказателствени източници, не могат да бъдат основа на осъдителен съдебен акт. Затова съдебният състав на ВКС приема, че атакуваният въззивен съдебен акт е правилен и законосъобразен и като такъв трябва да бъде оставен в сила.

www.bgonair.bg, Снимка: БГНЕС

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search