С ФИЛМИ ЗА ВАПЦАРОВ ЗАПОЧНАХА ПРАЗНЕНСТВАТА ЗА ДЕНЯ НА БАНСКО

Програмата за честването на 112-годишнината от Освобождението на Банско започна с представянето на два филма, посветени на великия син на Банско Никола Вапцаров. В Туристическия информационен център бяха показани документалните филми „Моторни песни“ и многократно награждавания – „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“.
Преди прожекциите, д-р Росен Спасов – експерт в Българска национална филмотека, и режисьорът на „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ – Костадин Бонев, разказаха интересни факти, свързани със замисъла, изготвянето и реализирането на филма. К. Бонев подчерта, че, въпреки трудностите при подготовката му, филмът е подплатен със солидна фактология и представя както известната фигура на поета-антифашист, така и човешката страна на Вапцаров.

Експертът от Българската национална филмотека – д-р Росен Спасов, родом от Банско, сподели гордостта си, че през 2013 г. филмът ,,Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ е спечелил голямата награда за най-добър документален филм на ХХ Фестивал на българското документално и анимационно кино ,,Златен ритон“. Голямата награда му е присъдена за художественото майсторство при поднасяне на историческата истина и за смелостта да се разровят парещите следи от миналото.
Двамата експерти бяха поздравени от зам.-кмета Сашка Въчкова. Тя благодари специално на д-р Спасов, който, въпреки своите ангажименти, не забравя родния си град и вече няколко години поред показва ленти от Златния фонд на БНФ, свързани с Банско.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search