Планината е идеалното място, където можете да се насладите на красиви гледки и бягство от забързаното градско ежедневие

Хижите в Пирин – планински домове с душа

Ако търсите прохлада в горещите летни дни, планината е идеалното място, където можете да се насладите на красиви гледки и бягство от забързаното градско ежедневие. Дори и да сте привързани към уюта на своя дом, в планината можете да откриете неподозирани убежища, които ще ви отведат там, където душата диша свобода. Веднъж прекрачили прага на уютните планински хижи, ще откриете един различен свят. Пространство на спокойствие, тишина и наслада от близостта на природата.

Тук ще ви посрещнат с усмивка и с „Добре дошли“. Няма да ви разпитват от прага как сте, а ще ви почерпят с топъл билков чай с много мед. После ще ви нагостят с домашна супа с няколко филийки хляб и ще ви поканят да останете толкова време, колкото ви е нужно. Защото планинските хижи са повече от домове. Те са сгради с душа, сгушени сред спиращи дъха гледки, предлагащи всички удобства за отмора и почивка след дълъг преход в планината.

Хижите в живописната Пирин планина предлагат на гостите си повече от очакваното. Подбрахме за вас три от най-известните планински домове, които ще искате да посетите отново и отново.

А каква по-добра мотивация от мисълта на Едмънд Хилари – първият човек, изкачил Еверест: „Покоряваме не планините, а самите себе си.

Всеки, който носи планината в сърцето си, лесно би се досетил кое е магичното място, което сякаш оживява в тези думи. Място, което изпълва тялото с допамин, а душата – с неподозирана сила.

Там, където можеш да погледнеш света отвисоко, от цели 2516 м

Връх Синаница, наричан още Разцепения връх, е стражът, който нашепва неподозирани легенди. Истории за смелост, непреклонност и възхищение, които можете да чуете около огъня от самия хижар.

Притегателната сила на едноименната хижа, сгушена до езеро с кристални води, обградена от величествен циркус, привлича туристи от целия свят. Никой не гледа на нея като на поредната спирка по време на дълго пътуване, а като на врата към едни от най-живописните кътчета на Пирин.

Хижа „Синаница“ може да приюти около 50 души. Разполага с просторна столова, спални помещения с легла на два етажа, външни тоалетна и баня с топла вода. Токът се спира в 22:30 ч., което за повечето ентусиасти е напомняне да погледнат към нощното небе. При ясно време и пълнолуние небосводът предлага спираща дъха гледка към безброй съзвездия, отразяващи се в езерото. Предварителната резервация на места е препоръчителна, тъй като хижата е притегателно място през лятото, в което рядко остават свободни легла и палатки. През зимата остава отворена и служи като подслон на тези, които имат нужда да се скрият от тежките условия.

Най-близките хижи, от които можете да се отправите на пътешествие до Синаница, са хижа „Вихрен“, заслон „Спано поле“, хижа „Каменица“ („Беговица“) и хижа „Яне Сандански“.

Ако сте сред ентусиастите, които искат да възпитат любов към планината у най-малките,

то хижа „Безбог“ е идеалният избор за първо планинско приключение, което може да започне с возене на лифт. Освен с лифт до хижа „Безбог“ най-лесно може да се стигне от хижа „Гоце Делчев“, като пътеката не е трудна дори за хора с неголям опит в планинските изкачвания, но с подходяща екипировка и облекло. Разположена на брега на Безбожкото езеро в сърцето на Пирин, на 2240 м надморска височина, тя е заобиколена от панорама от високи върхове, които спират дъха с непристъпната си красота. Обичана от любителите на планината, хижата е възлова точка за кратки и по-дълги туристически маршрути. Модернизираните условия и великолепието, което я заобикаля, я превръщат в притегателно място за ценителите на природата и за хората, които искат да избягат от напрегнатото ежедневие и да прочистят ума си, съзерцавайки необятната гледка и наслаждавайки се на вкусната храна.

Ако пък сте сред хората, които предпочитат по-уединените места

и търсите магическо кътче, на което да съберете мислите си, докато се наслаждавате на неповторимата красота на Пирин, без съмнение ще се влюбите в заслон „Тевно езеро“.

Разположен на 2512 метра надморска височина, съвсем близо до едноименното езеро, този малък заслон се е превърнал в естествен щрих на планинския пейзаж. Масивната каменна постройка е уютен планински дом, който би могъл да приюти до 30 души. Заобиколена отвсякъде с остри и високи скали, тя е разположена на голяма надморска височина, причина за ограничената растителност, която не само че не смущава семплия и суров пейзаж на планината, но и му придава неподозирани краски, допълващи усещането за магичност. Гостоприемните домакини са помислили и за любителите на къмпингуването, за които е осигурено пространство, на което да разпънат палатка в близост до заслона.

За да стигнете до очарователното Тевно езеро, се изискат усилия. Най-посещаваните маршрути водят началото си от гр. Банско. По-дългият от тях, който предполага около 7 часа преход, преминава покрай х. „Демяница“ и веригата седловини Мозговишка порта, а по-краткият маршрут от 3 часа започва от х. „Безбог“, до която, както вече разбрахте, може да се стигне с лифт.

Без значение дали държите на удобствата и предпочитате да отседнете в хижа, напомняща планински хотел, дали ви привлича идеята да пренощувате в уютна къща, до която не може да се стигне с превозно средство, или пък цените уединението и търсите чаровен заслон, Пирин предлага редица възможности, всяка от които носи свое неповторимо очарование.

Единственото, което планината очаква в замяна на великолепните гледки, които крие в прегръдките си, е нашата отговорност и грижа към опазването на чистотата и красотата й. Пирин е едно от най-големите природни богатства на България. Нека да пазим планината чиста, за да я има и утре.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене