Красимир Герчев: Крайно време е да има газопровод до Разлог и Банско

Изграждането на газопроводно разклонение до Разлог и Банско ще има огромен икономически ефект, който ще се усети и от жителите, и от местния бизнес, и от туристите. Преносният газов оператор в лицето на „Булгартрансгаз“ да преразгледа обновения десетгодишен план за развитие на мрежата.

За това призова кметът на община Разлог Красимир Герчев, с когото е солидарен и колегата му в Банско Стойчо Баненски. Защото се предвижда поредното отлагане на изграждането на газопровода до туристическите общини, този път до 2028 г. „С решение на Министерския съвет от 2018 г. този обект е обявен за национален.

Община Разлог е предприела съответните действия за построяването на газопроводното разклонение и при реализирането на този проект потреблението на природен газ ще бъде голямо. Обезпокоително е, че в настоящия десетгодишен план на „Булгартрансгаз“ за преносния газопровод с автоматична газорегулираща станция (АГРС) до Банско и Разлог не е взето инвестиционно решение, като периодът на планираните средства е между 2025 – 2028 г.“, каза още Герчев.

Преди 6 години дори е имало осигурено финансиране, на с настъпването на ковид пандемията през 2020 г. срещу проекта вече пише “няма осигурено финансиране”. Заради инвестиционните намерения на „Булгартрансгаз“ ЕАД за изграждане на отклонение на газопровода от Симитли за Разлог преди три години кметът Красимир Герчев назначи комисия със своя заповед. Експертите в нея трябваше да определят размера на дължимото от „Булгартрансгаз“ ЕАД обезщетение за учредяване на сервитутното право върху засегнатите имоти. Общият брой на засегнатите имоти е 482 за сервитут, от които 113 са държавна или общинска собственост, а 369 са частна собственост.

 

Сагата с въпросния газопровод иначе стартира през далечната вече 2013 година През това време са направени такива отклонения до Силистра – 80 км при цена от 154 евро на линеен метър, до Пирдоп и Панагюрище на цена от 286 евро на линеен метър, до Свищов – 42 км за 287 евро на линеен метър Интересно е, че преди години работна група оценява строежа на газопровода до Разлог и Банско на 603 евро на линеен метър, което означава за 37 км трасе сума около 43 милиона лева.

Прави впечатление, че в другите проекти тази сума е над два пъти по-ниска. Така изчислена при Разлог и Банско сумата кара Комисията по енергийно и водно регулиране да твърди, че проектът е нерентабилен. И искат да се осигурят 88% външно финансиране, а “Булгартрансгаз да инвестира само 12%.

 

„Не е вярно, че нашият проект е нерентабилен. Вижда се, че реалната цена за този проект е два пъти по-ниска. При положение, че в Силистра потреблението е едва 10 000 кубически метра природен газ, а в Пирдоп и Панагюрище още няма мрежа. В момента потреблението в Разлог и Банско е 30 000 кубически метра, което ще се увеличи при изпълнение на проекта. Доставката на компресирано синьо гориво сега се извършва чрез специални автомобили (трейлери), които возят в бутилки синьото гориво от газоизмервателната станция в Симитли. Целта ни е природният газ да стига до Разлог и Банско по тръби, а не в бутилки, возени от камиони“, твърди Красимир Герчев.

Той разкрива, че през зимата проходът Предел понякога е непроходим и камионите не могат да стигнат до Разлог и Банско. Има и риск от инциденти – през януари 2015 г. се взривиха ремаркета с бутилки с компресиран газ в станцията, която се намира в промишлената зона на града. С изграждането на газопровода цената на природния газ ще падне с 30%, това ще има ефект и върху околната среда – много домакинства, хотели и предприятия ще преминат на отопление със синьо гориво.

„Време е КЕВР да упражни всички дадени по закон правомощия и регулаторът да задължи „Булгартрансгаз“ да осъществи планирания отдавна и неизпълнен газопровод до Банско и Разлог. Защото отлагането на изпълнението на този проект нанася вреда на един от най-силно развитите туристически региони на България“, категоричен е кметът на Разлог. Още повече, че „Булгартрансгаз“ ЕАД е национален доставчик и неговата първа задача е да газифицира населението на страната.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене