Най-старият храм в Разложко е на 190 години, пази икони на банскалията Тома Вишанов

Времето и влагата бяха напът да унищожат най-старата църква „Свети Георги“ в Разлог, която се намира в гробищния парк на града. Храмът обаче бе спасен от местните хора със спешен ремонт преди десетина години. Божият дом е построен през далечната 1834 г. Църквата е вкопана в земята, тъй като такива били изискванията за православните храмове по време на турското робство. „Благодарение на жителите на общината събрахме пари и стегнахме храма. Сега насам идват много туристи от страната и чужбина. Интересът е голям”, твърдят свещеници.

Направен бе ремонтът и на дървената камбанария. “При биене на камбаната, тя цялата се клатеше, можеше да рухне и да се пребием, но вече всичко е наред”, споделят божи служители. Те припомнят, че Инициативен комитет от свещеници и миряни поде през 2014 година дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на камбанарията и за ремонт на църквата. Така този паметник на духовността, добродетелността и щедростта на предците им бе запазен за поколенията. Дирекцията по вероизповедания също отпусна 5000 лева за начинанието, останалите бяха от дарения. В момента вековната църква е сред най-посещаваните обекти в община Разлог.

Храмът е обявен за паметник на културата с местно значение. Църквата е разположена на старите гробища на града във Вароша. Това е първият, но и най-малкият възрожденски храм в Разложко. В архитектурно отношение сградата е трикорабна псевдобазилика с една апсида на изток. Над входа има каменен надпис.

Иконостасът е триредов и по-голямата му част е изписана, а царските двери, кръжилата, люнетите над царските икони и венчилката са резбовани. На цокълните пана са изорисувани букети. Трите реда икони са отделени с рисувани лозници, в които са избразени и млад мъж с фустанела, фес и пушка, друг мъж, стрелящ срещу животно, змии, птици и херувими. Иконите са дело на неизвестен слаб зограф. Амвонът също е изписан с букети във вази и ибрици. Металният полилей, украсен с гроздове, листа и цветя, е дело на местни майстори.

В църквата има икони на основателя на Банската художествена школа Тома Вишанов –  „Христос Вседържител“, „Успение Богородично“, „Новозаветна Троица с Короноване на Богородица“, датирани в последната четвърт на XVIII век.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене