Кметът на Благоевград ще представи на публично обсъждане бюджета на общината за тази година

Кметът на Благоевград Методи Байкушев ще представи на публично обсъждане бюджета на общината за тази година. Обсъждането е в четвъртък, 25 януари, от 17:00 часа в зала „22 септември“.

По време на обсъждането ще говорим за политики, а не за числа, като пред гражданите бюджетът ще бъде представен по ясен начин, който да е разбираем не само от експерти, каза на пресконференция днес Методи Байкушев. По думите на общинския кмет бюджетът за 2024 г. е балансиран, а за обсъждане ще бъде подложена само частта, свързана с местните дейности, „без гигантските числа от държавно делегираните дейности“.

Приоритетно в бюджета за следващата година ще бъде изграждането на градска инфраструктура, като са завишени средствата за текущи ремонти, предвиждат се средства за отчуждаване на имоти, с цел изграждане на бъдеща инфраструктура, инвестиции в образованието и привличане на инвеститори.

Планираните приходи са повече от планираните разходи, като бюджетът ще бъде балансиран, отбеляза Методи Байкушев. По предварителни разчети в края на годината се очаква положителният баланс на бюджета да е близо 2,2 млн. лева.

Методи Байкушев коментира и дългове и дефицити, формирани от предходни години, като разчетите показват, че размерът им е над 20 млн. лева. По думите на кмета на Благоевград тази сума е натрупана в продължение на години, като за първи път кметската власт сигнализира за дефицит в края на 2019 г. – в началото на мандата на тогавашния общински кмет Румен Томов.

Методи Байкушев показа в таблица и заложените приходи за 2023 г. и доколко те са реализирани. Разчетите показват, че разликата между очакваните данъчни и неданъчни приходи и реално събраните е с отрицателен знак или близо 3,5 млн. лева по-малко в общинската хазна. Според настоящия кмет на Благоевград това е било практика в продължение на години, откъдето е и натрупаният дефицит. По думите му от това следва съкращаване на разходите. При тази ситуация, Общината е закупила направени по поръчка осветителни тела със соларни панели на стойност близо 500 хил. лева, с които да бъде осветен пътен участък от околовръстния път на града – от „Антените“ до „Кончето“, които, обаче, за момента не могат да бъдат поставени. Отделно този участък се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“, а няма позволение за поставяне на тези осветителни тела, отбеляза Байкушев. Около 500 хил. лева са разходите и за „South West Festival” в Благоевград, а за пиротехническо и светлинно шоу за 5-ти октомври – празникът на града, през миналата година са похарчени 42 хил. лева, които след допълнително споразумение са увеличени с още 20 хил. лева.

Тези над 20 млн. лева са по разпределение дефицит по дълга и липсващи (неналични) средства, получени от Общината, по постановления на Министерски съвет от 2022 г. и дължими суми от предходни години. В това число влизат липсващи над 4,2 млн. лева за укрепване на пътя Бистрица – летовище „Бодрост“, близо 2 млн. лева липсващи за благоустрояването на улица „Промишлена“ и дължими суми по съдебно решение за строителството на закрития плувен басейн в Спортен комплекс „Пирин“, където следва да бъдат заплатени близо 2,8 млн. лева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене