12 съветника в Благоевград искат свикване на референдум за поемането на дългосрочен дълг

В края на работния ден вчера група от дванадесет общински съветника са внесли предложение до Общински съвет – Благоевград с искане за включване на извънредна точка в дневния ред на местния парламент, с искане за свикване на референдум, относно предложението на Община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14,5 милиона лева, предаде репортер на „Фокус“.

В профила си във Facebook общинският съветник Димитър Урдев написа:

„И преди година, а и днес вярвам, че гражданите на Благоевград трябва да имат възможност да изразят мнение по един толкова важен за всички ни въпрос. Надявам се на мъдро и отговорно решение от колегите общински съветници“.

По време на днешната си пресконференция председателят на Общинския съвет Радослав Тасков каза, че в представената подписка има необходимия брой подписи.

„Надявам се точката да влезе в дневния ред и по същество да говорим по предложението – трябва ли да се провежда такъв местен референдум, колко ще струва и кога ще се проведе. В обосновката към проекта за решение колегите са написали две неща, на които искам да обърна внимание. Първото от тях е свързано с посочената от тях сума, а именно, че разходите за изпълнение ще са в размер на 20 хил. лв. Това според мен е невъзможно и не отговоря на истината. Второто, което ми прави впечатление е, че с предложението, което са направили, са фиксирали дата – 9 юни. Това според мен също не е приложимо. Ако утре се приеме точката да влезе в дневния ред, според мен, ще се даде отговор на редица въпроси, сред които защо няма как сумата да е такава – 20 хил. лв. и второ защо е невъзможно да се проведе такъв референдум на датата 9 юни“, каза още той.

Председателят на местния парламент Радослав Тасков обясни, че като цяло има няколко пречки, които водят до това в цялата страна да не се използва от местните власти тази форма на гражданско допитване. От думите му стана ясно, че проблемът е свързан с разпоредбите, които се предвиждат в сегашния Закон за пряко участие на гражданите и допитването до тях.

„Изключително тежки процедури, твърде скъпо… това на практика означава ние да провеждаме местни избори на територията на общината. Частичният местен вот, който проведохме в Община Благоевград, по памет струваше около 780 хил. лв. Дори да успеем да намалим малко секционните избирателни комисии, което позволява законът, като бройка, останалите възнаграждения остават – за Общинска избирателна комисия, за логистика, за охрана, за хората, които са ангажирани с провеждането на референдума. Според мен тази сума няма как да е по-малка от 500 – 600 хил. лв., а може и сумата да доближи средствата за провеждането на местен вот. Затова казвам, че сумата от 20 хил. лв. е невъзможна“, коментира Тасков.

Той обърна внимание на това, че парламентарни избори се организират от Районната избирателна комисия. В случая с датата 9 юни са ангажирани именно те. За местни избори и референдуми трябва да има Общинска избирателна комисия. В тази връзка Тасков обясни, че има законови срокове, които следва да бъдат спазени, поради което 9 юни е нереалистична дата.

„Има редица законови срокове – трябва да се създадат инициативни комитети, трябва да се регистрира в регистър, след това в едномесечен срок Общински съвет трява да одобри книжа, да пусне уведомления. Според мен, в най-добрия случай, говорим за няколко месеца“, поясни той.

Тасков каза, че е привърженик на това да се чува гласът на хората, но съгласно сега действащия закон, референдумите са твърде тромава процедура, много скъпа и за да е легитимно едно такова гражданско допитване и да се признае резултата от него и той да е задължителен като решение, то гласувалите трябва да са над 50 % от избирателите на територията на Община Благоевград.

„Ако не са гласували толкова хора, за да стане задължителен, то решението ще трябва да се вземе Общинския съвет. И сега въпросът е – защо трябва да провеждаме референдум за стотици хиляди левове, след като в крайна сметка местния парламент ще вземе крайното решение. Надявам се утре да има конструктивен дебат и избягване от популизма“, подчерта Радослав Тасков.

Според него провелото се публично обсъждане ясно е показало каква е нагласата на хората по отношение предложението на Община Благоевград. Той добави, че е разбираемо да има притеснение, когато става въпрос за дълг, но е важно и да се каже, че тези средства са крайно необходими за Община Благоевград, за да стабилизира своето финансово положение и най-вече да довърши започнатите проекти.

„Аз не чух отговор на въпроса – ако не одобрим това предложение, отказваме ли се от укрепването на свлачището, което заплашва всеки момент да затвори пътя за парк „Бачиново“ и Картала. Отказваме ли се от изграждането на улица „Промишлена“. Това е алтернативната от не взимането на този дълг. Отново казвам, че политиката и популизма нямат място, когато местната власт трябва да решава такива въпроси. Трябва наистина честно да си кажем какви са нещата и да вземем правилното решение“, категоричен бе Радослав Тасков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене