Ден на голяма гордост и огромна мъка за България ВИДЕО

40 години от първото покоряване на Еверест от роден алпинист

На днешния 20 април преди 40 години българин за пръв път стъпва на Покрива на света. През 1984 година роденият в Карлово легендарен алпинист Христо Проданов покорява най-високия връх на планетата Еверест (8848 метра), за да остане завинаги в подножието му и в паметта на родината. Цялата държавна система е впрегната в подготовката и организацията на мащабната експедиция, а в дните и часовете около изкачването на Проданов цяла България следи със затаен дъх новините от Хималаите по радиото, телевизията и вестниците.

Постижението на Христо остава в аналите на световния алпинизъм. Той е четвъртият в света, който осъществява солово изкачване – придружаващият го шерп Чованг Ринджи получава травма от паднала кислородна бутилка и се връща малко след атаката от лагер №5 на 8120 метра. Също така Проданов е едва 13-ят алпинист, успял да стигне до Еверест без кислород и по най-трудния маршрут по западния гребен, познат като Жестокия път. Изкачва върха от базовия лагер за 33 дни, което е рекорд за този маршрут.

Пак той е алпинистът преодолял най-голямата денивелация за един ден към върха. Освен това Христо Проданов е първият човек, покорил Еверест още през април, което е твърде рано за обичайните атаки на първенеца на планетата. Става и първият българин, който стъпва на осемхилядник – 3 години по-рано, през 1981 г. на четвъртият по височина връх Лхотце – 8516 метра – отново сам и отново без кислород.

Христо Проданов се обажда по радиостанцията от Покрива на света на 20 април в 18:15 часа. Престоява горе 33 минути и тръгва да слиза. Първоначално е трябвало да поеме по кулоара Хорнбайн, но се оказва, че слиза по Жестокия път. На височина 8500 метра търси място да нощува. Следващите часове се превръщат в истинска агония за него, останалите от експедицията и целокупния български народ. Крайно изтощен от трите денонощия без кислород на височина над 8000 метра Христо е все по-омаломощен и все по-трудно комуникира по радиостанцията.

В ушите на съвременниците на експедицията сякаш още кънтят думите, отправени към Проданов от ръководителя на експедицията Аврам Аврамов: „Окей, Христе, окей, Ицо, окей. Разбирам те добре, не говори. И не заспивай, не заспивай, не заспивай. Ице, ти си голям мъж, голям мъж си ти, не заспивай! Ти си българин! Не заспивай, всичко е окей, към тебе тичат хора, хора тичат към тебе. Моля те, не заспивай, не заспивай и не говори, не говори.“

Людмил Янков, Трифон Джамбазов и шерпът Чованг Ринджи, който боготвори Христо Проданов, тръгват нагоре да го търсят и сътворяват чудеса от храброст, за да го намерят и да му помогнат, но напразно. Людмил Янков се превръща в герой, достигайки до 8500 метра в мрак и при влошени атмосферни условия. Намира раницата му, но не и Христо. В името на приятеля си жертва възможността самия той да изкатери Еверест, получавайки фатални измръзвания и губейки 4 пръста. Четири години по-късно загива при тренировъчно изкачване в Рила.

Делото на Христо не остава напразно. Месец след гибелта му четирима българи от експедицията стъпват на върха, осъществявайки пълен траверс – качват се по Западния гребен и слизат по Югоизточния ръб – пловдивчанинът Иван Вълчев, Методи Савов, Кирил Досков и Николай Петков. Така България оставя своята ярка диря на Еверест. И безсмъртния спомен за Христо Проданов.

https://www.youtube.com/watch?v=D0RI-2Qq55c

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене