Кампания за почистването на Пирин от пластмасови отпадъци ще се състои на 12 и 16 август

Кампания за почистването на Пирин ще се състои на 12 и на 16 август. Доброволци ще почистят пространствата около хижа „Гоце Делчев“ и хижа „Яворов“, където ще има специално разположени пунктове за събиране. Събитието се организира от компания „Пиринско“, с подкрепата на община Банско и община Разлог и организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки „ЕКОПАК България“. Това съобщиха организаторите на инициативата.

Кампанията е под надслов „Чисти планини“. Тя има за цел да допринесе за почистването на отпадъците и да спомогне за превенцията на замърсяването в планините. Организаторите очакват акцията да обедини потребители, представители на бизнеса и институциите, както и любители на планината. Събраните боклуци ще бъдат рециклирани и използвани повторно за облагородяването на планинските екопътеки или места за отдих в планината.

От „Пиринско“ отбелязват, че, според глобалното проучване „Пластмаса на върха“, пластмасовите опаковки са най-често срещаните отпадъци в планините в световен мащаб. Според данните 69 % от анкетираните споделят, че виждат отпадъци при всяко посещение в планината. Най-често срещаният отпадък са пластмасовите бутилки (88 %), другият е органичният отпадък (72 %), посочат от компанията.

Преди дни друга компания у нас – „Виваком (Vivacom) Регионален грант“, обяви, че ще подкрепи местни общности за решаването на няколко проблема – недостигa на вода в четири врачански села и намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци в родопския град Костандово.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене